Fiets- en wandelmaatregelen van honderden Europese steden samengebracht

Mobiliteitsdeskundigen bij de lokale en regionale overheid adviseren over fiets- en wandelmaatregelen. Dat is de gedachte achter de nieuwe gratis webtool ‘PedBikePlanner’, een initiatief van onder meer Vias Institute en de SWOV. De tool geeft een stad advies op maat over hoe wandelen en fietsen het beste gestimuleerd kunnen worden, zonder daarbij de veiligheid in het gedrang te brengen.

De tool is gratis online beschikbaar via pedbikeplanner.eu. De kern van de webtool is een database met meer dan 50 factsheets met mogelijke maatregelen om wandelen en fietsen te stimuleren. Er zijn gegevens gebruikt van van 1.170 Europese steden.

Europese steden

De factsheets bevatten een beschrijving van de maatregel en informatie over de verwachte effecten van iedere maatregel op de mobiliteit, verkeersveiligheid en maatschappelijke veiligheid. Ook zijn er voorbeelden en richtlijnen voor implementatie te vinden. De informatie is toegespitst op de noden van mobiliteitsprofessionals die werken voor of in opdracht van Europese steden.

De informatie wordt in een beknopt formaat weergegeven. Zo krijgt de gebruiker snel een beeld over wat de maatregel inhoudt en wat de effecten zijn. Ook vindt de gebruiker concrete links naar meer uitgebreide documenten en handleidingen voor de effectieve uitvoering ervan.

Goedkope maatregelen

Gebruikers vullen een aantal objectieve kenmerken en cijfers van een stad in, waarna de tool automatisch afweegt welke maatregelen het meeste potentieel bieden. Daarnaast zijn de maatregelen op verschillende manieren ‘gelabeld’. Hierdoor kunnen gebruikers eenvoudig zoeken naar specifieke types maatregelen. Bijvoorbeeld maatregelen die meteen ook de veiligheid verhogen, goedkope maatregelen, infrastructurele ingrepen, ingrepen specifiek gericht op kinderen.

Het project is een samenwerking tussen Vias institute en Polis, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek SWOV, de Technische Universiteit van Dresden en het Noorse Transporteconomisch Instituut TØI. Het wordt gefinancierd door de Conference of European Directors of Roads (CEDR).

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.