Ombouwoperatie stationsfietsenstallingen geslaagd

Binnen een half jaar zijn de aangekondigde 44 fietsenstallingen op stations door heel Nederland omgebouwd naar het nieuwe zelfservice-concept. Dat meldt de NS. De stallingen hebben een nieuwe entree met transparante poortjes en stallen is bij vrijwel elk van de stallingen de eerste 24 uur gratis.

Per week werden twee stallingen onder handen genomen. De stalling in Kampen is deze maand opgeleverd en sloot de rij van verbouwingen. De operatie startte begin dit jaar. In enkele dagen tijd verdwenen de stalen draaihekken op de 44 stations en kwamen transparante poortjes terug.

Lik verf

Op 44 stationslocaties gingen reizigers binnen enkele werkdagen van een stalen draaihek naar de gebruiksvriendelijke ingang van de nieuwe zelfservice stalling. Naast de nieuwe entree is op meerdere locaties ook de kwaliteit van de fietsenstalling verbeterd door onder meer betere verlichting, een lik verf en of herstelwerkzaamheden.

Gebruik van de stalling is elke eerste 24 uur gratis en reizigers kunnen eenvoudig en snel in- en uitchecken met hun OV-chipkaart. Ook voor het huren van een OV-fiets kunnen reizigers in de stalling terecht. De omgebouwde stallingen hebben cameratoezicht en via een intercom kunnen reizigers met een vraag persoonlijk contact opnemen met een medewerker. Op een aantal van de 44 locaties is een fietsreparatieservice aanwezig in de stalling.

Bestuursakkoord

NS en ProRail investeerden 8 miljoen euro in de fietsenstallingen. Op een aantal locaties droegen ook gemeenten, provincies en het rijk bij aan de kwaliteitsverbetering van de stallingen. De nieuwe zelfservice fietsenstalling is één van de aangekondigde innovaties uit het Bestuursakkoord Fietsparkeren, een akkoord van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) met verschillende partijen over fietsparkeren bij stations.

De nieuwe entree is al getest op de stations Bilthoven en Heerenveen. De klanten daar zijn erg tevreden, benadrukken NS en ProRail: 77 procent van de klanten geeft een 8, tegenover 46 procent in de oude situatie. Reizigers voelen zich volgens beide partijen prettig en veilig in de stalling. De bezetting van deze beide fietsenstallingen is volgens hen met zo’n 40 procent gestegen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.