Canadese startup lanceert slimme fietsnavigatie-apparaat

Bron: SmartHalo

De fiets wordt ook een stukje slimmer. De Canadese startup SmartHalo Technologies komt met de SmartHalo: een rond apparaatje dat op het stuur vast te maken is en zorgt voor navigatie, verlichting, diefstal-alarmering en gezondheidsadvies.

Veiligheid. Daar moet de SmartHalo flink aan bijdragen. Fietsers hoeven hun telefoon namelijk niet meer in hun hand te houden. Alle belangrijke aanwijzingen verschijnen op en klinken van het SmartHalo-scherm.

Navigeren

Vooral met navigeren. Pijlen in verschillende kleuren sturen fietsers de juiste kant op. Ze zijn zo minimalistisch, dat ze weinig afleiden, is het idee. Ook van inkomende telefoongesprekken geeft de SmartHalo een automatisch een notificatie.

De SmartHalo kan dit alles niet zelf; hij moet via bluetooth verbonden worden met een smartphone.

Dit zijn overigens niet de enige eigenschappen. Hij heeft een fel voorlicht dat automatisch aanspringt in het donker – en in het licht ook weer uitgaat. En een alarm dat de fiets beschermt tegen diefstal; het gaat af als er met de fiets gerommeld wordt. Tenslotte houdt hij automatisch alle fietsactiviteiten bij.

Klimaatverandering

De veiligheid voor fietsers vergroten is overigens niet het hoofddoel van de ontwikkelaars van de SmartHalo. “Wij willen de fiets als vervoersmiddel populairder maken en zo bijdragen aan de strijd tegen klimaatverandering”, zegt medeoprichter en CEO Xavier Peich in een verklaring.

SmartHalo Technologies is in 2014 opgericht in Canada. Hun SmartHalo had op crowdfundingsite Kickstarter al veel succes.

Het idee om het fietsstuur uit te rusten met slimme navigatie-apparatuur is niet nieuw. Twee jaar geleden kwamen de smrtGRIPS op de markt: speciale fietshandvatten die door middel van trillen aangeven welke kant je op moet.

Onderwerpen:

Auteur: Jan Pieter Rottier

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.