Das

Dassenburchten onder het spoor bij Voerendaal verwijderd

Dassen graven op veertig plekken rondom het spoor in Nederland. Foto: Unsplash/Hans Veth.

Het is ProRail gelukt om de dassenburchten onder het spoor bij het Zuid-Limburgse Voerendaal te verwijderen. De burchten moesten worden weggehaald omdat ze zich in het spoortalud bevonden en daardoor het spoor instabiel maakten. Dit zou spoorverzakkingen tot gevolg kunnen hebben. Vanwege de werkzaamheden reden sinds 1 augustus geen treinen tussen Heerlen en Valkenburg in beide richtingen. Zaterdag hervat Arriva het treinverkeer op dit traject.

Volgens een woordvoerder van ProRail was het “een enorme klus om de werkzaamheden bij Voerendaal op tijd af te ronden”. Het spoor moest deels worden weggehaald, er moest veel zand worden afgegraven en daarna moest het spoor weer worden opgebouwd. Met de wederopbouw is ProRail nog tot en met vrijdag bezig, aldus de woordvoerder.

Dierenarts

De das is een beschermde diersoort en daarom moet voor het weghalen van de burchten een ontheffing worden aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Het werk gebeurde vervolgens onder het toeziend oog van een ecoloog en er was een dierenarts aanwezig voor het geval er een das werd aangetroffen die verplaatst moest worden.

Maatregelen

Nu de burchten weggehaald zijn en de treinen weer gaan rijden, kunnen er maatregelen worden genomen om te voorkomen dat de dassen terugkeren onder het spoor. “De laatste fase bestaat uit het plaatsen van een kunstburcht zodat de dassenfamilie zich hier kan vestigen”, aldus ProRail.

Lees ook:

Auteur: Merijn van Merrienboer/ANP