Fietsprobleem

Fietsersbond pleit voor extra fietsplaatsen in de trein

Fietshaken boven klapstoelen bieden plek aan meer fietsen zoals in Spaanse treinen. Foto: Fietsersbond.

De Nederlandse Spoorwegen (NS) moet zich actiever inzetten om het meenemen van fietsen in de trein te faciliteren, zo stelt de Fietsersbond. De belangenorganisatie onderzocht verschillende oplossingen voor het fietsprobleem en vraagt de NS om meer fietsplaatsen te creëren door middel van fietshaken. Ook wil de bond dat de informatievoorziening verbeterd. NS reageert negatief op de plannen, stelt de Fietsersbond. De vervoerder voorziet dat “mensen het te zwaar vinden om de fiets aan een haak op te hangen”.

Verder lezen?

Abonneer nu!

Maak gebruik van de exclusieve aanbieding.

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

4 reacties op “Fietsersbond pleit voor extra fietsplaatsen in de trein”

Carin Philogene|17.09.23|14:32

Ik fietste in Slovenië, daar is ruimte voor 15 fietsen met rijders in 1 coupe; haken voor de racefietsen en mauntain bikes en losse plekken voor de e-bikes..waarom kan dat in Nederland niet. Ik reis heel vaak met de trein naar 1 plek om terug te fietsen naar huis (100-200 km) Die treinen zitten vol met fietsen. Er is duidelijk een GROTE behoefte. I sommige landen is een speciale kleine wagon, waar je je fiets in kan zetten. (met grote deuren, voor snel i en uitladen.

hans ruis|01.05.23|19:36

Het blijft ook mijn ergernis als fietser bij de NS offer gewoon een halve coupé op in de zomermaanden .
En laar duidelijk zien welke deuren je moet hebben.
Nu moet je gokken waar 2 fiets plekken zijn in de trein

Derk Van Dorth|18.04.23|13:17

Sander, het voorstel gaat niet over fietsen tijdens de spits. In Duitse en Zwitserse IC-treinen en sommige TGV’s zijn fietshaken. Wij maakten op 2e Pinksterdag mee om op de Veluwe een halfuur te wachten tot er plaats was, maar anderen moesten 2 of 3 treinen voorbij laten gaan tot zij erin konden met fiets. Ik was ruim 46 jaar NS-planner, maar ook (wereld-)fietser.

Sander Van Hoogdalem|14.04.23|18:03

De NS treinen zitten vooral in de avondspits erg vol, met name op dinsdag en donderdag. Als we dan gaan verruimen met fietsen moeten we reizigers staand gaan vervoeren. Fietsers zijn niet alles?