Ministerie

ProRail in spoedoverleg na nieuw hinder voor treinverkeer door dassen

Dassen veroorzaken overlast rondom het spoor. Foto: Unsplash/Vincent van Zalinge

Er is vanwege een spoorondergraving door dassen tot en met maandag geen treinverkeer mogelijk tussen Eindhoven en Den Bosch. Het is de tweede keer in korte tijd dat de vondst van een dassenburcht het treinverkeer ontregelt. ProRail-CEO John Voppen wil daarom dat de spoorbeheerder sneller in actie kan komen in dergelijke gevallen. Het bedrijf is daarover in spoedoverleg met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Eerder op dinsdag werd het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel stilgelegd vanwege een ondergraving bij Esch. Daarmee ontstaat de kans op een verzakking en is de veiligheid van treinverkeer in het geding. Doordat dassen een beschermde diersoort zijn, kan ProRail niet direct in actie komen om dergelijke ondergravingen te herstellen. De procedure voor herstel is vanmiddag al wel gestart. De spoorbeheerder had de dassen overigens al in het vizier maar kon naar eigen zeggen niet voorzien dat ze “opeens veel actiever waren gaan graven”.

Voppen spreekt in een reactie zijn ongenoegen uit over de tijdrovende procedure. “Ik constateer dat we voor de tweede keer in een week tijd treinverkeer moeten staken omdat dassen een spoorbaan ondergraven en dat het vervolgens veel tijd kost om dit aan te pakken, omdat we van bevoegd gezag toestemming moeten krijgen. Er is, in het belang van de reiziger en vervoerders, echt meer ruimte nodig om sneller actie te kunnen ondernemen.” ProRail is hierover in gesprek met het ministerie van IenW.

Vorige week moest het treinverkeer Friesland bij Molkwerum stilgelegd worden vanwege de aanwezigheid van een dassenburcht. In september vorig jaar speelde het dassenprobleem op dezelfde plaats ook al op. “We zien nu een verhoogde activiteit in Molkwerum”, zei woordvoerder Aldert Baas eerder tegen SpoorPro. “Er zitten dus nu meer dassen, zo lijkt het. De familie heeft zich uitgebreid.” Afgelopen zondag is door ProRail begonnen met de aanleg van een zogeheten kunstburcht. Pas als de dassen verhuisd zijn, kan ProRail de schade aan het spoortalud herstellen. “Voor de verhuizing en de herstelwerkzaamheden is Samen met deskundigen en ecologen met spoed een plan gemaakt”, aldus ProRail.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

1 reactie op “ProRail in spoedoverleg na nieuw hinder voor treinverkeer door dassen”

Ali Ates|21.03.23|21:08

Wat een sukkels, gewoon door met trein ?!!!na een tijdje snappen ze het wel dat een trein pijn doet.