Lage Zwaluwe

Station Klimmen-Ransdaal is het meest gewaardeerde station van 2022

Station Klimmen-Ransdaal (foto: NS)
Station Klimmen-Ransdaal is in 2022 het meest gewaardeerde station. Foto: NS.

Het meest gewaardeerde station van Nederland is weer Klimmen-Ransdaal in Limburg. Station Lage Zwaluwe in Noord-Brabant was voor reizigers de minst favoriete locatie om op de trein te stappen. Dit blijkt uit de zogeheten Stationsbelevingsmonitor 2022, een onderzoek van I&O Research in opdracht van NS en ProRail onder 85.000 reizigers.

Volgens de NS waarderen reizigers het station om zijn mooie ligging in het heuvelige landschap en vanwege het monumentale stationsgebouw uit 1913 met restaurant en terras op het perron. Op de Heuvellandlijn zijn ook nummers twee en drie te vinden: station Schin op Geul kreeg van reizigers een 8,2 en station Valkenburg een 8,1.

In 2022 waren reizigers wederom iets meer tevreden over de stations dan het jaar daarvoor. Reizigers gaven stations vorig jaar een gemiddeld rapportcijfer van 7,32. In 2021 was dat 7,31 en in 2016 was dat nog 6,94. Station Overveen won vorig jaar de felbegeerde titel en kreeg een 8,2. Dit jaar is het station in Noord-Holland terug te vinden op plek 19 met een waardering van 7,8.

Eerder deze week sprak OVPro met de onderzoekers van ProRail en NS. Do van Elferen en Lidwien van Kessel vertelden dat enquêteurs van I&O Research met papieren vragenlijsten op perrons aan reizigers vragen wat ze van de stations vinden. De favoriete stations van de onderzoekers zelf: Rotterdam Centraal en Driebergen-Zeist.

Verlengstuk van de stad

“Dat de waardering voor stations al zeven jaar stijgt, laat zien dat we goed aansluiten op de wensen van onze reizigers”, Femke Woudstra, directeur Stationsmanagement en Exploitatie van NS. “Stations zijn al lang niet meer alleen de plek waarop je op de trein wacht. Ze zijn een verlengstuk van de stad en omgeving geworden, van waaruit je je reis kunt voorzetten met een deelfiets, -ebike, -scooter of -auto. Je kunt er lekker eten, elkaar ontmoeten of nog snel even een boodschap doen.”

Daarnaast groeit de maatschappelijke rol van het station. “Het welzijn op het station wordt steeds belangrijker. Denk aan het rookverbod dat we in 2020 op alle stations en perrons hebben ingevoerd, de ruim 250 watertappunten op stations voor gratis drinkwater en sinds 2022 is op alle stations een AED aanwezig”, aldus Wim Gideonse, a.i. Directeur Stations van ProRail.

Rotterdam Centraal

Van de grote stations staat Rotterdam Centraal in de top 10. Met een 8,0 als rapportcijfer is het station op plek zes geëindigd. Reizigers vinden dit een fijn, helder en overzichtelijk station.

Station Driebergen-Zeist laat de grootste stijging zien in de afgelopen vijf jaar. In 2017 kreeg dit station nog een 5,2. Vorig jaar kreeg dit station van reizigers een 7,8. Het station en het gebied daar omheen zijn de afgelopen jaren compleet vernieuwd. Een nieuwe fietsenstalling, parkeergarage en busstation zijn gebouwd. Daarnaast is er een Stationshuiskamer waar je warm kunt wachten en sinds vorig jaar is op deze locatie ook de OV-ebike te vinden.

Lees ook:

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.