Technisch probleem

Statiegeldflesjes inleveren op station werkt nog niet goed

Statiegeldflesjes zijn hopelijk zo snel mogelijk in te leveren in alle apparaten op Utrecht Centraal. Foto: NS

Het inleveren van plastic statiegeldflesjes op treinstations heeft vertraging opgelopen. Er is volgens de NS een technisch probleem. Het signaal dat een inlevermachine bijna vol zit komt niet door. NS hoopt dat het euvel snel verholpen is meldt RTV Utrecht.

Utrecht Centraal heeft in november de primeur met de statiegeldmachines. Maar twee maanden later verloopt het inzamelen van plastic flesjes nog niet vlekkeloos. Slechts één van de vier automaten, in de stationshal Jaarbeurszijde, werkt op dit moment, laat een woordvoerder van NS weten.

Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Eindhoven

Als het technische probleem is verholpen en alles vlekkeloos verloopt, wordt het project uitgebreid naar de Centraal Stations in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Eindhoven en later naar nog bijna vijftig andere stations. De automaten staan daar wel al, maar zijn nog niet in gebruik genomen. De bedoeling was  dit voor het einde van vorig jaar te doen. NS wil uiteindelijk op vijftig stations inlevermachines plaatsen.

Stations afvalvrij

Met de komst van de inleverapparaten hoopt NS dat de flesjes gerecycled worden. Nu worden ze volgens RTV Utrecht nog veel weggegooid. NS heeft met ProRail en het Rijk afgesproken dat de stations in 2040 afvalvrij moeten zijn.

De inlevermachines op het station zijn vergelijkbaar met die in de supermarkt, maar er is een belangrijk verschil. Door een QR-code te scannen krijg je vrijwel meteen 15 cent statiegeld op je rekening gestort via de Tikkie-app. Voor een grotere fles ontvang je 25 cent. Het is ook mogelijk om het statiegeld te doneren aan de Plastic Soup Foundation, die zich inzet tegen plasticvervuiling.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Jacques Geluk

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.