Stijgende koperprijs

Opnieuw koperdiefstal, treinverkeer tussen Utrecht en Den Bosch lag tijd plat

Bordje waarschuwt koperdieven voor het overtreden van de wet. Foto: Flickr/Rob Dammers.

Koperdieven hebben opnieuw hun slag geslagen op het spoor. Daardoor was er geen treinverkeer mogelijk tussen Den Bosch en Utrecht, meldt ProRail. Inmiddels is de schade hersteld en kan het treinverkeer weer opstarten. De diefstal vond plaats in het Gelderse Hedel, gelegen in de gemeente Maasdriel.

De schade aan het spoor werd in de ochtend geconstateerd, waarna ProRail omstreeks 10.45 het spoor buiten dienst nam. Daardoor is er geen treinverkeer mogelijk tussen Den Bosch en Utrecht.

Het is de tweede keer deze week dat er in Hedel koperdiefstal plaatsvond. Op maandag werden er op dezelfde plek kabels doorgeknipt om daaruit koper buit te maken. ProRail roept de daders op zich te melden. “Koperdiefstal is levensgevaarlijk, levert weinig op en zorgt voor grote reizigershinder.”

Afgelopen maandag meldde ProRail ook dat het aantal gevallen van koperdiefstal vorig jaar is gedaald. Dat gebeurde toen 12 keer, tegen 32 in 2021 en 62 in 2020.

Ook raak in België

In België waren er eerder deze week ook problemen op het spoor vanwege koperdiefstal. Daar werden twee mensen op heterdaad betrapt bij de diefstal van kabels. Het zorgde volgens Infrabel-CEO Benoît Gilson voor een hoop extra werk voor de Belgische spoorwerkers, die een deel van de nacht door moesten werken om de hinder voor het treinverkeer te beperken.

Stijgende koperprijs

Het zou kunnen dat de koperdiefstallen te maken hebben met de waardestijging van het metaal. De prijs van koper steeg op de Londense metaalmarkt boven de 8.400 euro per ton. De stijging van de koperprijs hangt weer samen met de verwachting dat de Chinese economie flink aantrekt nu de meeste coronamaatregelen daar zijn opgeheven. China is de grootste verbruiker van koper ter wereld.

Dit bericht is afkomstig van zusterpublicatie SpoorPro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.