DiscoverEU

Gratis treinen door de EU voor 1784 Nederlandse jongeren

Treinreiziger op vakantie. Foto: Unsplash/Alexander Bagno.

De Europese Commissie heeft 1784 Nederlandse jongeren geselecteerd voor een gratis treinpas waarmee ze tussen maart en februari volgend jaar gedurende maximaal dertig dagen door de EU-landen kunnen reizen. De uitverkorenen krijgen ook een pasje mee voor kortingen op onder meer openbaar vervoer, accommodatie en cultuur. In totaal mogen 47.706 18-jarigen uit de 27 EU- en 6 andere Europese landen met het gratis treinticket op stap.

Het zogeheten DiscoverEU-programma werd gelanceerd in de zomer van 2018. Sindsdien heeft de commissie 212.700 gratis passen uitgedeeld. Het programma is vooral in Duitsland, Spanje, Italië en Polen razend populair onder scholieren en studenten die op een door de commissie bepaalde datum 18 jaar moeten zijn. Ze kunnen alleen of in een groepje van maximaal vijf personen reizen, doorgaans per trein behalve voor sommige bestemmingen die alleen per boot of vliegtuig zijn te bereiken. “We wensen de winnaars een onvergetelijke ervaring toe”, aldus Eurocommissaris Mariya Gabriel, die onder meer verantwoordelijk is voor cultuur en jeugd.

Culturele bezoeken

De Europese reiskaart is voor het eerst ook uitgebreid met een kortingskaart op culturele bezoeken, leeractiviteiten, sport, eten en accommodatie. De aanvraagronde voor de pas loopt van dinsdag 11 oktober tot dinsdag 25 oktober. Om in aanmerking te komen moet je geboren zijn tussen 1 januari 2004 en 31 december 2004.

Als je geselecteerd wordt, kan je tussen 1 maart 2023 en 29 februari 2024 minimaal één dag en maximaal dertig dagen gratis gebruik maken van de trein of ander duurzaam vervoer binnen Europa.

In maart opent het dagelijks EU-bestuur in Brussel weer een nieuwe inschrijvingsronde. Kandidaten moeten dan hun reisplannen bij de commissie indienen en een aantal vragen over de EU beantwoorden. Bij de vorige ronde, in oktober, hadden in totaal 161.399 jongeren zich ingeschreven, onder wie 2145 Nederlandse tieners.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Bron: ANP

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.