Personeelsproblemen

Arriva nachttrein Groningen-Schiphol vertrekt eind januari voor het eerst

Arriva trein op Schiphol
Arriva trein op Schiphol na de eerste rit vanaf Maastricht. Foto: Arriva

In de nacht van vrijdag 20 op zaterdag 21 januari rijdt de nachttrein Groningen-Schiphol voor het eerst. De dienst van Arriva kost 10 euro voor een enkele reis naar Schiphol, zowel voor de eerste als de tweede klas.  De trein gaat wekelijks rijden, net als de andere Arriva nachttrein tussen Maastricht en Schiphol.

De trein vertrekt op zaterdagochtend – op 21 januari dus voor het eerst – om 1.48 uur. Je komt dan om 3.51 aan op Schiphol. Wil je doorreizen naar Amsterdam Centraal, dan neem je om 4.03 de trein richting Utrecht. Je arriveert dan om 4.17 op Amsterdam Centraal.

De trein stopt in Assen, Zwolle, Lelystad, Almere en Amsterdam Zuid. De nachttrein is inmiddels zichtbaar in de app van Arriva en je boekt ‘m makkelijk en snel op de Glimble-app.

Twee nachttreinen

Arriva rijdt niet alleen met een nachttrein van Groningen naar Schiphol. De nachttrein vanuit Maastricht rijdt al vanaf midden december naar Schiphol. De eerste rit ging niet zonder problemen. Onderweg besloten reizigers spontaan mee te reizen met de trein zonder een kaartje te reserveren.

“Spontaan stapte wel een dertigtal reizigers in”, licht de Arriva-woordvoerder toe. “Zij zien een trein aankomen op een station waar ze al ingecheckt zijn met de OV-chipkaart. De stewards moesten dan uitleggen dat zij een ticket moeten boeken via de reis app van Arriva. Dat is alleen niet gunstig voor een reiziger die bijvoorbeeld maar één station mee reist met onze trein.” De vervoerder laat weten een oplossing te zoeken om ook deze groep reizigers makkelijk en klantgericht te kunnen bedienen.

Passagiers die gebruik willen maken van de nachttrein, dienen hun tickets te boeken. Volgens Arriva is er een gelimiteerd aantal tickets beschikbaar. “We verkopen voor de nachttrein, per rit, een maximaal aantal tickets. Dit aantal is op basis van het aantal zitplaatsen. Je koopt geen gereserveerde stoelen, maar je hebt dus wel altijd een zitplaats.” Een ticket kost tien euro en is uitsluitend te koop via Glimble, de reis app van Arriva.

Extern personeel

De lokale politiek in het Noorden van het land is bezorgd over de inzet van personeel op de nachttrein. De Friese partij FNP trok vorige maand aan de bel bij het provinciebestuur, meldt RTV Noord. Fractievoorzitter Sijbe Knol wijst op de treinen die Arriva structureel schrapt op de noordelijke spoorlijnen vanwege een personeelstekort. Knol vindt het niet te verkopen dat Arriva tegelijkertijd personeel in gaat zetten op de nachttrein.

In een reactie hierop laat Arriva weten dat ze extern personeel gaan inschakelen voor de nachttrein tussen Groningen en Schiphol. Het gaat dan om een machinist en twee beveiligers.

FNV-bestuurslid Henri Janssen maakt zich zorgen ook over het personeel. “Arriva stelt dat ze deze trein kan verzorgen en dan zorgt een fatsoenlijke vervoerder er toch voor zelf voldoende personeel te hebben?”, zegt de vakbondsbestuurder op Twitter.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.