uitval

Eurostar past begin januari dienstregeling aan om Britse staking

Reizigers verlaten een Eurostar-trein op Paris Gare du Nord. Flickr/Steve Cadman.

De hogesnelheidstrein Eurostar naar Londen past volgende week zijn dienstregeling aan vanwege treinstakingen in Groot-Brittannië. Dat meldt de internationale spoorvervoerder op zijn website. Tussen 3 en 7 januari rijden minder treinen tussen Amsterdam en Brussel.

Van Londen naar Amsterdam wordt op enkele dagen één trein uit de dienstregeling geschrapt en vertrekt de vroegste trein van dinsdag tot en met zaterdag later. De andere kant op worden de meeste van die dagen de twee laatste treinen geannuleerd.

De aanpassingen worden gedaan omdat op dinsdag 3 januari en vrijdag 7 januari twee 48-uursstakingen gepland staan in Groot-Brittannië. Het treinpersoneel voert al langer actie voor hogere lonen en betere arbeidsomstandigheden. Vakbond RMT verwacht dat bij de twee stakingen van komende week telkens 40.000 mensen het werk zullen neerleggen bij veertien spoorbedrijven. Volgens Britse media wordt tot 80 procent van al het treinverkeer in Groot-Brittannië geschrapt. Dat zou de grootste treinstaking zijn sinds afgelopen zomer.

De Britse machinisten staken volgende week ook. Zij staken donderdag 24 uur lang, heeft vakbond Aslef aangekondigd.

Kosteloos omboeken

Eurostar meldt dat het bedrijf zelf niet rechtstreeks betrokken is bij de staking, maar dat deze toch wel degelijk invloed heeft op de dienstregeling. “De toegang tot het Britse spoorwegnet is namelijk beperkt, inclusief de hogesnelheidslijn die we gebruiken.”

De vervoerder meldt dat gedupeerde reizigers kosteloos kunnen omboeken of het ticket kunnen annuleren. Daarnaast adviseert Eurostar om de aansluiting op het treinverkeer in het Verenigd Koninkrijk goed in de gaten te houden. “Er is kans op flinke storingen bij het plaatselijke spoorverkeer in het Verenigd Koninkrijk. Dat kan invloed hebben op aansluitende treinen vanaf Londen. Als je vertrekt vanaf London St Pancras International, reken dan op extra tijd om naar het station te komen.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.