REISLUSTIG

NS en Alzheimer Nederland schenken treinonderdelen aan verpleeghuizen voor treincoupé

Treincoupé Dementie
Een nagebouwde treincoupé in een verpleeghuis in Oss. Wim Roefs / NS

NS en Alzheimer Nederland schenken treinonderdelen aan 22 verpleeghuizen. Zodoende kunnen de verpleeghuizen voor bewoners met dementie een treincoupé nabouwen. Op die manier kunnen dementerende bewoners het gevoel van treinreizen weer bij zichzelf oproepen. De onderdelen die worden geschonken bestaan uit echte treinbanken, een treintafeltje, een bagagerek en een iconische kantelprullenbak.

Vorig jaar introduceerden NS en Alzheimer Nederland het project ‘de Hoofdreiscoupé’. Deze treincoupé reisde in 2021 en 2022 langs verschillende verpleeghuizen in Nederland. Inmiddels heeft de oorspronkelijke Hoofdreiscoupé een vaste plek gekregen in een verpleeghuis. Omdat het project erg in de smaak viel bij dementerende mensen komt er nu een vervolg. Op dinsdag 20 december biedt NS treinonderdelen aan aan verpleeghuizen om een eigen treincoupé na te bouwen.

Dementie in Nederland

In Nederland zijn op dit moment ongeveer 290.000 mensen met de diagnose dementie. De verwachting is dat dit aantal – onder andere door de vergrijzing – stijgt tot ongeveer 420.000 in 2030 en 520.000 in 2040. Eén op de vijf mensen krijgt dementie. Mensen met dementie verliezen in toenemende mate hun cognitieve vaardigheden. Dit heeft grote invloed op het leven van de persoon met dementie, maar ook op dat van zijn of haar naasten.

Circulaire treinen

De onderdelen voor de treincoupés komen uit oude dubbeldekkers (type DDM1). Dit wordt mogelijk gemaakt door vrijwilligers van NS die zich inzetten voor de stichting KaNS Centraal. NS geeft aan te streven naar 100 procent circulaire treinen en probeert daarom zoveel mogelijk oude treinonderdelen te hergebruiken. “Ter illustratie, onze dubbeldekkers (type VIRM) worden momenteel gemoderniseerd waardoor ze nog eens 20 jaar mee kunnen. Maar liefst 99 procent van al het materiaal, komt terug in de nieuwe trein, krijgt een tweede leven of wordt gerecycled”, aldus de spoorvervoerder.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Bron: NS

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.