Minder treinen

Station Deventer de komende weken slecht bereikbaar door spoorwerkzaamheden

Station Deventer. Foto: Flickr/Henk Binnendijk https://www.flickr.com/photos/henk/50277516051

De komende tijd wordt er op en rond station Deventer flink gerenoveerd. Van zaterdag 8 tot en met maandag 24 oktober vinden er grootschalige werkzaamheden plaats die dag en nacht doorgaan. Daardoor rijden er in deze periode minder of geen treinen.

Na jarenlang intensief gebruik is het spoor bij Deventer aan vervanging toe. ProRail laat de rails vernieuwen, de wissels, bovenleiding, grind, kabels en leiding. “We verbeteren de lay-out van de sporen en daarmee de doorstroming van het treinverkeer. Dat is duurzamer voor het onderhoud en comfortabeler voor de reiziger”, aldus de spoorbeheerder.

ProRail zal ook de lay-out van de sporen aanpassen. “Daardoor gaan alle treinen die vanaf spoor 1 naar het oosten vertrekken direct door naar de hoofdbaan.” Ter hoogte van de Snippeling wordt verder de spoordijk verbreed waardoor de trein meer ruimte heeft en daardoor soepeler kan passeren.

Van gas naar elektrische wisselverwarming

“In totaal worden er vijftien wissels verwijderd, acht wissels verlegd en vier wissels vervangen. Daardoor kunnen treinen beter doorrijden en wordt de kans op storingen kleiner”, aldus ProRail. Ook wordt er van de gelegenheid gebruik gemaakt om de wisselverwarming op gas om te bouwen naar een duurzamere elektrische aansluiting. Volgens ProRail is dat niet alleen minder belastend voor het milieu, maar werkt een elektrische wisselverwarming net zo betrouwbaar als de aloude gasaansluiting.

Vervangend busvervoer

De werkzaamheden dragen volgens de NS bij aan “een robuuster dienstregeling en een comfortabeler aankomst en vertrek te station Deventer.”

De NS adviseert treinreizigers rekening te houden met extra reistijd en de reisplanner te raadplegen. “Er rijden vervangende bussen, maar we vragen reizigers met name in het weekend rekening te houden met een wat langere wachttijd.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.