“zeer onwenselijk”

VVD eist opheldering over gebruik Chinese camera’s in NS-treinen

Plenaire zaal Tweede Kamer. Foto: Wikimedia Commons

De VVD heeft Kamervragen gesteld over de aanschaf van duizenden Chinese camera’s door de NS. De Kamerleden Queeny Rajkowski en Fahid Minhas willen van IenW-staatssecretaris Vivianne Heijnen en minister Dilan Yeşilgöz-Zegerius (Veiligheid en Justitie) weten waarom NS heeft gekozen voor de omstreden Chinese merken Hikvision en Duhua.

ProRail kondigde onlangs juist aan te zullen stoppen met het gebruik van Chinese camera’s. De NS daarentegen heeft onlangs zo’n vijfduizend camera’s van Chinese makelij aangeschaft.

In een brief aan de Tweede Kamer vragen de VVD-Kamerleden Rajkowski en Minhas zich af waarom de NS heeft gekozen voor de merken Hikvision en Duhua, terwijl het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) de merken met een “kwalijke reputatie” momenteel onderzoekt.

De Kamerleden willen van staatssecretaris Heijnen en minister Yeşilgöz-Zegerius weten of de NS momenteel ook al gebruik maakt van Chinese camera’s en op welke plekken er in de toekomst nog meer camera’s van Chinese makelij komen te hangen. Daarnaast willen de Kamerleden weten welke eisen de de minister in de nieuwe Hoofdrailnetconcessie opneemt ten aanzien van het gebruik van Chinese camera’s op stations en in treinen.

Vitale infrastructuur

De Kamerleden wijzen de staatssecretaris en minister er tevens op dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) vervoer van personen en goederen over (hoofd)spoorweginfrastructuur aanmerkt als “vitale infrastructuur”. Rajkowski en Minhas: “Hoe weegt u de aanschaf van producten en diensten van landen met een offensieve cyberstrategie gericht tegen Nederland in de vitale infrastructuur?
”

Volgens de Kamerleden is het “zeer onwenselijk” dat de NS camera’s inzet en aankoopt die worden gemaakt door Chinese techbedrijven die deels in handen zijn van de Chinese staat. “In hoeverre zit het kabinet strak op de aanbestedingen uit landen met een offensief cyberprogramma bij organisaties waar de overheid aandelen in heeft?”, vragen de Kamerleden zich af.

Onacceptabel

Rajkowski en Minhas noemen het “onacceptabel” dat miljoenen Nederlanders straks worden gefilmd door omstreden Chinese camera’s waar de NCTV nog geen oordeel over heeft uitgesproken. De Kamerleden willen van de staatssecretaris en minister weten welke stappen er worden gezet om de aanschaf van de camera’s te annuleren als blijkt dat ze niet veilig werken.

NS ziet geen problemen

“Wij hebben te maken met een aanbestedingswet waarbij wij geen partijen uitsluiten”, zo stelde een woordvoerder van NS eerder tegenover zustervakblad SpoorPro. “Derden kunnen niet zomaar in ons gesloten netwerk binnentreden. Wij testen ons cameranetwerk regelmatig en zetten daar ook regelmatig (ethische – red.) hackers op om het systeem te testen. Daarbij overleggen wij ook met de overheid en inlichtingendiensten.” De NS ziet dan ook geen problemen in het gebruik van camera’s van Chinese makelij: “Wij volgen de richtlijnen van de overheid, en het is niet bewezen dat er een achterdeurtje zou zijn. Dat is voor ons de reden om de aanschaf van de camera’s door te zetten.”

Dit bericht verscheen eerder op zusterpublicatie SpoorPro.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor Mobiliteit.nl

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.