Menselijke file

Gratis kopje koffie als oplossing voor overvolle stationstunnel Zwolle

Totaal lege stationshal NS station Zwolle door staking. Foto: ANP/Paula Ketz.

Elke doordeweekse ochtend staat een menselijke file op station Zwolle. Met name na de aankomst van de treinen van 8.15 en 8.45 staat de tunnel vier minuten lang compleet vol met reizigers. Mensen staan vast in een wachtrij die loopt van de trap tot aan de poortjes. Om de drukte aan te verminderen werken NS en ProRail aan oplossingen. Een daarvan is gratis koffie voor studenten die een trein eerder pakken.

De drukte op station Zwolle verklaart de NS door de start van het schooljaar. “Vanuit verschillende richtingen reizen meer studenten naar station Zwolle dan op andere momenten van het jaar”, meldt de NS. “Het gevolg hiervan is drukte in de stationstunnel op twee korte momenten in de ochtend.”

NS en ProRail werken aan verschillende oplossingen voor de drukte. Op het moment krijgen studenten die een trein eerder nemen een gratis kopje koffie op station Zwolle. Daarnaast zijn de NS en ProRail in overleg met Zwolse onderwijsinstellingen om het lesrooster beter af te stemmen op het openbaar vervoer. Het doel is om niet alle studenten op hetzelfde moment te laten aankomen.

Samen met studenten van Landstede MBO-opleiding Veilig & Beschermd kijken ProRail en NS naar andere oplossingen. Ze werken aan een aanpassing in de poortjes zodat reizigers aan de zuidzijde hun eigen poortjes hebben, dit zou de doorstroming moeten verbeteren. Ook staan er medewerkers die de reizigers de weg wijzen naar de juiste poortjes.

Verplaatsen poortjes

Op lange termijn denken NS en ProRail na over aanpassingen van station Zwolle. Samen met de gemeente kijken ze naar het verplaatsen van poortjes of een aanpassing in de dienstregeling. Ook onderzoeken de betrokken organisaties nieuwe betaalmethoden voor het OV. Daarmee zou in- en uitchecken sneller kunnen gaan en dus de doorstroom op het station verbeteren.

Lees ook: 

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.