reizigersgroei

NS start aanbesteding voor nieuwe Sprinters

Nieuwe NS-Sprinter in de werkplaats van NS. Foto: NS
Nieuwe NS-Sprinter in de werkplaats van NS. Foto: NS

Om in te spelen op de verwachte reizigersgroei over enkele jaren, start NS de aanbesteding van nieuwe treinen. De vervoersmaatschappij wil voorkomen dat een tekort ontstaat over een aantal jaar. De Sprinter is een toegankelijke comfortabele trein die snel kan optrekken en afremmen en geschikt is voor snelheden tot 160 km/uur. Vanaf eind 2027 kunnen reizigers met de nieuwe Sprinter reizen. 

“We zitten nu ongeveer op tachtig procent van het aantal reizigers van voor de coronapandemie”, zegt Roel Okhuijsen, verantwoordelijk voor de aanschaf van nieuwe treinen bij NS. “Toch kijken we naar de lange termijn: we verwachten richting 2030 een forse reizigersgroei. Aangezien het jaren kost voordat een nieuwe trein rijdt, moeten we ons nu voorbereiden op de toekomst en beginnen met de aanbesteding.”

In de eerste fase van de aanbesteding start NS een informatieverzoek. Het doel hiervan is om een selectie te maken van mogelijke leveranciers. Het van sluiten van een contract en het besluit tot definitieve aanschaf wordt in 2024 verwacht.

Comfortabel en toegankelijk

NS oriënteert zich op een comfortabele en toegankelijke trein die snel kan optrekken en afremmen en geschikt is voor snelheden tot 160 km/uur. NS wil een trein met een ruim en licht interieur, rolstoeltoegankelijke toiletten, wifi, reisinformatieschermen, stopcontacten en USB-aansluitingen in alle coupés, een gelijkvloerse schuiftrede voor betere toegankelijkheid en comfortabele stoelen.

De aanbesteding betreft een eerste basisbestelling die bestaat uit tussen de 8.000 en 18.000 zitplaatsen. Het definitief aantal treinstellen voor deze basisbestelling wordt in de volgende fase bepaald. Daarnaast wil NS graag de mogelijkheid om eventueel aanvullende bestellingen te plaatsen van soortgelijke treinen waarvan ook treinen die naar Duitsland of België kunnen rijden.

Op dit moment rijden ruim 185 nieuwe Sprinters van de Spaanse treinfabrikant CAF op het spoor, de zogenaamde Sprinter Nieuwe Generatie (SNG). Ook heeft NS 99 nieuwe Intercity’s van het type Intercity Nieuwe Generatie (ICNG) besteld bij de Franse fabrikant Alstom.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Sander Van Vliet

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.