NS-pilot: korting op kaartje loopt op naarmate trein rustiger is

Intercity Rotterdam CS. Foto: ProMedia
Intercity Rotterdam CS. Foto: ProMedia

Reizigers die de komende maanden de trein nemen tussen Den Haag en Eindhoven krijgen op rustige tijden kortingen die kunnen oplopen tot 60 procent. De NS houdt hiermee een pilot vanaf vandaag tot 3 juli. Daarna bekijkt het bedrijf of er nog andere testtrajecten bijkomen.

Tijdens de pilot introduceert de NS een nieuw e-ticket: het NS Voordeel-ticket. De korting op het treinkaartje per treinrit wordt bepaald wordt door de druktedata van NS. Hoe rustiger de trein, hoe hoger de korting.

Vervolgstap

Korting bieden tijdens de daluren doet de NS al langer, maar volgens Tjalling Smit van de raad van bestuur, doet de vervoerder dat nu voor het eerst ook voor specifieke ritten. “De pilot met NS Voordeel is dan ook een logische vervolgstap om meer mensen te stimuleren om met de trein te reizen en die tegelijkertijd beter te spreiden over onze treinen. En kijkend naar de huidige brandstofprijzen, biedt dit initiatief mogelijk voor veel reizigers uitkomst om voordelig tussen Den Haag en Eindhoven te reizen.”

Met de proef wil de NS niet alleen nieuwe reizigers binnenhalen en nieuwe technieken testen, maar ook kijken of ze het reisgedrag van mensen kunnen sturen om lege stoelen in de trein op die manier beter te benutten. “Neem bijvoorbeeld de intercity die op maandag om kwart over tien vertrekt vanuit Eindhoven naar Den Haag waarvan twee derde van de stoelen bezet is. Pak je dezelfde trein, maar twee uur later, dan is slechts een derde van de stoelen bezet. Reizigers die voor deze trein kiezen, kunnen daarom 30 procent korting krijgen”, aldus Smit.

Geen abonnement nodig

Alle reizigers op traject Eindhoven Centraal-Den Haag Centraal en de tussengelegen stations kunnen aan de pilot meedoen en met korting reizen. Er is geen abonnement nodig om te reizen met NS Voordeel. Wel moeten ze het ticket minimaal een dag van tevoren aanschaffen. Ze plannen dan hun reis in de reisplanner of NS-app, waar ze ook kunnen zien of er een korting van toepassing is.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.