Veel stormschade op het spoor door extreme wind

Hoewel het treinverkeer stilligt sinds het begin van de middag, ondervindt het spoor toch veel overlast door storm Eunice vanwege allerlei objecten die op de rails zijn beland. De schade bleek in de loop van vrijdagavond zo groot dat er zaterdagochtend vroeg nog geen treinen kunnen rijden. Wanneer wel op die dag is nog onduidelijk.

Op verschillende plekken in het land zijn er problemen op het spoor ontstaan, laat spoorbeheerder ProRail weten. De spanning is op meerdere plekken van de bovenleiding af. Ook zijn er voorwerpen op het spoor terecht gekomen, zoals containers bij Leidschendam en een boom bij Diemen. Bij station Den Haag Mariahoeve is er een boom omgewaaid die over de geluidswal naast het spoor ligt.

Herstelwerkzaamheden

Vanavond en vannacht wordt alle schade op het spoor opgemaakt. ProRail gaat met lege treinen rijden om te kijken op welke trajecten het spoor beschadigd is geraakt en waar eventueel versperringen zijn.

De spoorbeheerder hoopt alle problemen zo snel mogelijk te kunnen oplossen, maar zegt niet uit te sluiten dat het treinverkeer zaterdagochtend nog beperkingen ondervindt. NS en ProRail adviseren reizigers morgen dan ook eerst de reisplanner te checken voordat ze op pad gaan.

Zaterdagochtend

Ook andere vervoerders verwachten morgen weer te kunnen rijden. Arriva waarschuwt dat de situatie per regio sterk kan verschillen, afhankelijk van de impact van de storm.

De RET meldt vanavond en vannacht paraat te staan om eventuele problemen op het spoor te verhelpen. Het streven is om zaterdagochtend weer volgens dienstregeling te rijden. Datzelfde geldt voor GVB en HTM.

Alarmnummer overbelast

Volgens persbureau ANP staat de telefoon roodgloeiend bij alle veiligheidsregio’s. De hulpdiensten hebben hun handen vol aan meldingen van onder meer omgewaaide bomen, losgeraakte dakpannen en delen van gevels, reclameborden en verkeerslichten die op drift zijn geraakt door de hevige windstoten. Er is aan het einde van de middag een NL-alert bericht uitgegaan omdat het alarmnummer overbelast is. De oproep was om alleen 112 te bellen in geval van nood en om binnen te blijven.

Voor zover bekend zijn er vrijdag al vier mensen om het leven gekomen door omvallende bomen: drie in de regio Amsterdam en één in de provincie Groningen.

Update 22.00 uur

Tijdens schouwritten vrijdagavond is ProRail tot de slotsom gekomen dat de schade op het spoor te groot is om zaterdagochtend vroeg treinen te kunnen laten rijden. Het herstel kan nog niet overal goed op gang komen door de aanhoudende harde wind. Het is daarom nog onduidelijk wanneer het treinverkeer zaterdag weer op gang komt.

In de loop van vrijdagavond is er steeds meer schade aangetroffen op het spoor. Zo waaiden bij Breda drie bomen op het spoor. Bij station Hoorn raakten platen van een fietsenstalling los en kwamen op het spoor terecht en bij Wadenoijen werden delen van een dak van een huis gevonden. Tussen Vlissingen en Middelburg raakte een portaal zwaar beschadigd nadat een boom op de bovenleiding was gevallen. Het hele portaal is ontzet en moet compleet gerepareerd worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Yvonne Ton

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.