Weekend vol ontregeld trein- en metroverkeer

Scooter opzettelijk op spoor gezet in Groningen (foto: Noordernieuws)
Bron: Noordernieuws, via SpoorPro aangekocht

Rellen, een mogelijk bewust op het spoor gezette scooter en verstoringen hebben afgelopen weekend het trein- en metroverkeer op meerdere plekken in het land ontregeld. In Groningen ging het zaterdagavond mis vanwege “een misselijke grap”, zoals de politie de gebeurtenis omschreef.

Daar kwam een trein van Arriva namelijk in botsing met een deelscooter die vermoedelijk opzettelijk op het spoor was gezet. Spoorbeheerder ProRail overweegt aangifte te doen. “We weten niet wat de toedracht is, maar het lijkt een baldadige actie, vandalisme. Dit is een ernstige zaak, die de veiligheid van het treinverkeer en mensen in de buurt van het spoor in gevaar brengt”, aldus een woordvoerder tegen ANP.

Rellen in Rotterdam

In Rotterdam werden vrijdagavond het Centraal Station en een negental metrostations enkele uren afgesloten vanwege de hevige rellen tijdens een coronademonstratie. De metro’s van RET bleven rijden zonder de stoppen op de betreffende stations, maar het treinverkeer van en naar Rotterdam werd rond 21.00 uur op last van de politie helemaal stilgelegd.

Het station werd uiteindelijk pas rond middernacht weer vrijgegeven, waarna het treinverkeer mondjesmaat op gang kwam. Vanwege de situatie in de stad werden in de tussentijd geen vervangende bussen ingezet. Ook de trams reden een omleiding.

Storingen metronet

Aan het begin van de zaterdagavond kwam het metroverkeer in Amsterdam een kleine twee uur plat te liggen door een storing in het nieuwe metrobeveiligingssysteem. Het kwam dit jaar al meerdere keren voor dat GVB om deze reden geen metro’s kon rijden. Vanwege de grote verstoringen werd zelfs weer even met het ‘oude’ systeem gereden, tot eind oktober verschillende verbeteringen waren doorgevoerd.

Op zondag ten slotte kampte ook de Rotterdamse vervoerder RET met een storing op het metronet. Een netwerkstoring zorgde ervoor dat meerdere uren geen metro’s konden rijden op de Hoekse Lijn tussen Schiedam Centrum en Hoek van Holland Haven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.