Regionale vervoerders dagvaarden Rijk om onderhandse gunning aan NS

NS-trein en Arriva-trein halteren op Nijmegen
NS-trein en Arriva-trein halteren op Nijmegen. Foto: ProMedia

De strijd van de regionale spoorvervoerders tegen de onderhandse gunning van het hoofdrailnet is in een volgende fase beland. Woensdag is bij de rechtbank in Den Haag een dagvaarding ingediend tegen het Rijk, meldt NRC.

De Federatie Mobiliteitsbedrijven Nederland (Arriva, EBS, Transdev, Qbuzz en Keolis) zetten zich al geruime tijd in voor meer marktwerking op het spoor. Ruim een maand geleden werd al aangekondigd dat een bodemprocedure werd voorbereid vanwege de voorgenomen gunning aan NS. Met het indienen van de dagvaarding is die nu begonnen, al kan het volgens de krant krant een jaar duren voordat er een uitspraak is.

Geen uitspraak in kort geding

Vorig jaar werd duidelijk dat het kabinet van plan is de concessie voor het hoofdrailnet na 2024 opnieuw aan NS te gunnen. Dat was voor FMN een doorn in het oog, omdat meer marktwerking een belangrijke doelstelling is van het Vierde Spoorwegpakket. Vanaf 25 december 2023 geldt het uitgangspunt ‘aanbesteden, tenzij’ en kan de HRN-concessie dus niet meer zomaar onderhands worden gegund.

Het streven van het ministerie is echter om de concessieverlening voor die tijd af te ronden en de decentrale vervoerders zien dit als een manier om de nieuwe regels te omzeilen. Eind vorig jaar diende hier al een kort geding over. De rechter noemde de onderbouwing van FMN ‘niet onaannemelijk’, maar deed geen uitspraak. In plaats daarvan werd de Staat gevraagd om bij de Europese Commissie duidelijkheid te verschaffen over de interpretatie van de nieuwe regelgeving.

Of dit is gebeurd en hoe het antwoord vanuit Brussel luidt, is niet duidelijk. FMN beriep zich op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om een antwoord op die vraag te krijgen, maar dit resulteerde volgens NRC in een vrijwel volledig zwartgelakt document.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.