Na 25 jaar nieuwe omroepstem op treinstations

Karin van As, nieuwe omroepstem NS (foto: NS)
Persbericht NS

Na bijna een kwart eeuw krijgt de stationsomroep van NS een nieuw geluid. Woensdag is de stem van Karin van As voor het eerst te horen op verschillende kleinere stations, waaronder Leiden Lammenschans en Soest-Zuid. Vanaf eind dit jaar is de nieuwe omroepstem te horen op alle stations en perrons in het hele land.

Dat betekent dat NS na een kleine 25 jaar afscheid neemt van Tuffie Vos, de huidige stem op de stations. In 1996 was zij voor het eerst via de automatische omroep op station Zwolle te horen en sinds 2005 op alle stations in het land. In de loop van volgend jaar zal Vos’ stem op steeds minder stations te horen zijn. Naar schatting klonk haar stem meer dan 2,5 miljoen keer.

Reizigersonderzoek

Karin van As, professioneel stemactrice, is door een team van reisinformatie-experts van NS gekozen uit een selectie van professionele stemacteurs en -actrices. Hierbij is vooral vooral gelet of de stem past bij de sfeer van de stations, goed verstaanbaar is en vriendelijk klinkt.

Vooraf is door onderzoeksbureau Neurensics onderzocht hoe reizigers reageren op de nieuwe stem. Via MRI-onderzoek is in kaart gebracht hoe reizigers de stem beoordelen en welke emoties geactiveerd worden. Dit is vergeleken met de stem van een geliefde bekende en een onbekende stem. “Hieruit bleek dat Karins stem negatieve emoties verzacht. Ook waarderen reizigers haar stem en vinden deze prettig klinken. Tot slot valt haar stem goed op, wat natuurlijk belangrijk is voor een omroepstem”, aldus de spoorvervoerder.

Nieuwe techniek

NS maakt voor de automatische stationsomroep voor het eerst gebruik van de techniek Text-to-Speech. Hiermee kan de vervoerder sneller en makkelijker omroepberichten introduceren en aanpassen. Van As heeft de namen van alle stations in Nederland opgenomen in de studio en daarnaast allerlei losse klanten, woorden en zinnen ingesproken. De techniek zet vervolgens getypte tekst om in gesproken berichten.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.