Eerste waterstoftreinen gaan dit jaar in serieproductie

Alstom Coradia iLint waterstoftrein (foto: Alstom)
Via Alstom, bij persbericht over haalbaarheidsonderzoek waterstoftrein Groningen

De Franse treinfabrikant Alstom ziet een groot marktpotentieel voor waterstoftreinen. Alleen al in West-Europa moeten 5.400 dieselmotoren worden vervangen. De Coradia iLint gaat dit jaar dan ook als eerste waterstoftrein in serieproductie. Alstom bouwt sinds 2014 aan het voertuig in het ontwikkelcentrum in het Duitse Salzgitter.

Alstom ziet zichzelf als wereldleider in de ontwikkeling van railvoertuigen met brandstofcelaandrijving en wil deze positie de komende jaren verder uitbouwen, meldde vice-president Regiozüge Brahim Soua afgelopen weekend aan de Duitse zakenkrant Handelsblatt. “We willen de leider zijn op het gebied van emissievrije aandrijvingen.”

Proefritten

Nederland toonde al interesse in de duurzame treinen. Als onderdeel van het haalbaarheidsonderzoek werden vorig jaar in maart tussen Groningen en Leeuwarden proefritten gereden met een Coradia iLint-waterstoftrein. Groningen maakte in september bekend tegen 2024 waterstoftreinen in te willen zetten op het spoor in Groningen.

In Duitsland hebben de emissievrije treinen nog meer potentie, omdat maar 10.000 kilometer van het uit 33.000 kilometer bestaande spoorwegnet is geëlektrificeerd. Daarnaast zullen de komende jaren veel dieselmotoren vervangen moeten worden. De vice-president Regiozüge bij Alstom verwacht dat alleen al in West-Europa tegen 2035 5.400 regionale dieselaangedreven treinstellen vervangen worden door nieuwe voertuigen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Eerste waterstoftreinen gaan dit jaar in serieproductie”

Pat Rick|11.01.21|16:30

Goed nieuws! De stuksprijs kan nu structureel omlaag en de aantallen omhoog. Zeker in het noorden kan de waterstofeconomie deels rijden op deze treinen en op stoom brengen