Ontsporing passagierstrein Schotland eist drie levens

Treinontsporing Schotland (Bron: ANP)
ANP, eenmalig gebruik

Bij de ontsporing van een passagierstrein in Schotland woensdagochtend zijn drie doden gevallen. Een machinist, conducteur en reiziger overleefden het ongeluk niet. De zes andere inzittenden zijn met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, maar verkeren niet in levensgevaar. De trein van ScotRail was onderweg van Aberdeen naar Glasgow. Het treinvervoer in Schotland wordt verzorgd door NS-dochter Abellio.

Het ongeluk is vermoedelijk veroorzaakt door een aardverschuiving. De trein, die bestond uit twee locomotieven en vier rijtuigen, ontspoorde in de gemeente Stonehaven. Dat gebied, op zo’n 25 kilometer ten zuidoosten van Aberdeen, had als gevolg van noodweer te maken met wateroverlast. Op de plek van het ongeluk waren van grote afstand rookwolken zichtbaar.

Spoorwisseling

De Britse spoorwegpolitie spreekt van een ’tragisch incident’ en noemt in een eerste verklaring nog geen mogelijke oorzaak. Volgens de BBC vroeg de machinist kort voor het ongeluk om toestemming om van spoor te wisselen. De trein zou vervolgens zijn omgekeerd en op het andere spoor, dat beter toegankelijk was, zijn getroffen door de aardverschuiving.

De politie stelt dat het traject Aberdeen-Glasgow geen drukke lijn is. Er wordt vooralsnog aangenomen dat er negen inzittenden in de trein zaten toen deze ontspoorde. Daarbij baseert de politie zich op camerabeelden en getuigenverklaringen. “Zodra het gebied veilig is, zal een volledige en grondige zoektocht plaatsvinden. Dat zal waarschijnlijk enige tijd duren.”

Zeldzaam

Onder meer de Britse en Schotse premiers, Boris Johnson en Nicola Sturgeon, en NS-topman Roger van Boxtel spraken van een zeer ernstig ongeluk. Johnson noemde het ongeluk tegenover de BBC extra schokkend omdat treinontsporingen ‘gelukkig zeer zeldzaam’ zijn. De laatste ernstige ontsporing op het Britse spoor was in 2007. Bij dit ongeluk in Cumbria kwam één inzittende om het leven en raakten tientallen anderen gewond.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Dylan Metselaar

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.