Dit is het best gewaardeerde station van Nederland

Station Klimmen-Ransdaal (foto: NS)
Station Klimmen-Ransdaal is in 2022 het meest gewaardeerde station. Foto: NS.

Niet het enorme knooppunt Utrecht Centraal, het uit natuurstenen opgebouwde station Breda of de indrukwekkende blikvanger Rotterdam Centraal, maar het Limburgse station Klimmen-Ransdaal is het populairste station van Nederland. Dat blijkt uit de Stationsbelevingsmonitor 2019, een onafhankelijk onderzoek door I&O research in opdracht van NS en ProRail. 

In het onderzoek geeft maar liefst 97 procent van de reizigers een rapportcijfer 7 of hoger aan het kleine station Klimmen-Ransdaal. Het station stamt uit 1913 en is ontworpen door architect George van Heukelom, die ook onder meer het station van Hengelo heeft ontworpen. Het Limburgse station is een rijksmonument ligt op de spoorlijn tussen Heerlen en Maastricht.

Onderzoek

I&O research vroeg 150.000 reizigers wat zijn van hun station vinden. Reizigers waren in 2019 positiever dan het jaar ervoor. Maar liefst 77 procent van de reizigers gaf een 7 of hoger, tegenover 76 procent in 2018. In 2014 was dit nog 65 procent. Grootste stijger over de afgelopen jaren was het volledig nieuwe station Delft, waar het percentage tevreden reizigers steeg van 40 procent in 2014 naar 92 procent in 2019.

Minst populair

Het Brabantse station Lage Zwaluwe is met 27 procent het minst populair, mede door de afstand van het station tot het dorp en de ligging naast de snelweg. Het in nieuwe station Lansingerland-Zoetermeer krijgt in het eerste jaar van zijn bestaan van 89 procent van de reizigers een 7 of hoger.

Vorig jaar kondigde NS aan dat tweehonderd regionale stations binnen vijf jaar een upgrade krijgen. Inmiddels zijn er landelijk acht nieuwe Stationshuiskamers geopend. Een stationshuiskamer is een plek waar reizigers prettig kunnen wachten. Naast de mogelijkheid om een hapje of drankje te bestellen zijn er extra stopcontacten, gratis wifi of een toilet aanwezig.

ProRail en NS hebben in 2019 verder vijftig vernieuwde toiletten geplaatst op stations. 108 toiletten kregen een vernieuwde toegangsdeur, waar contactloos betalen mogelijk is. Ook zijn er 189 watertappunten geopend, waarmee het totaal op 241 komt. Volgens NS heeft 88 procent van de reizigers onderweg de mogelijkheid om een warme drank te kopen.

Fietsparkeren en toegankelijkheid

Het afgelopen jaar heeft ProRail de grootste fietsenstalling van de wereld bij Utrecht Centraal opgeleverd. Sinds de opening van deze fietsenstalling telt Nederland nu meer dan vijfhonderdduizend fietsparkeerplekken. Ook zijn 21 stations extra toegankelijk gemaakt waardoor nu 66 procent van de Nederlandse stations toegankelijk voor reizigers met een beperking.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Dit is het best gewaardeerde station van Nederland”

Wiebe Goossen|25.02.20|14:41

Vreemd is het niet dat zo’n ‘huiselijk’ stationnetje hoog, nog beter dan de megalomane stations, scoort. Ook bevreemdt het niet dat een ‘station’ in de open vlakte slecht scoort….