Brussel: ‘ACM mag samenwerking PON en NS onderzoeken’

ACM, Autoriteit Consument en Markt, kartelwaakhond

De Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onderzoeken of de joint venture tussen NS en PON de eerlijke concurrentie op de MaaS-markt niet bedreigt. Daar heeft de Europese Commissie toestemming voor gegeven. De spoorvervoerder en de importeur van auto’s en eigenaar van verschillende fietsmerken, willen samenwerken om deelvervoer in Nederland meer te stimuleren. 

Ze worden beide aandeelhouder van Hely, een start-up van NS waarin onder andere deelauto’s, deelfietsen en deelscooters worden samengebracht. Met deze start-up ontwikkelt NS zich tot MaaS-aanbieder en dat is al langer een streven van de vervoerder. MaaS kan de bereikbaarheid helpen verbeteren en zou bijdragen aan een betere mobiliteit van de toekomst. De samenwerking met PON moet hier nog een extra impuls aan geven en de ontwikkeling versnellen.

Concurrentie

Tegelijkertijd zijn zowel NS als PON erg grote Nederlandse bedrijven, dus de samenwerking moet een akkoord krijgen van de Europese Commissie. De Nederlandse ACM vroeg echter zelf de joint venture onder de loep te mogen nemen. Dit omdat de mededingingswaakhond denkt dat deze samenwerking de concurrentie op de markt voor MaaS-diensten, deelfietsen en deelauto’s en OV-diensten dreigt te beïnvloeden.

De Europese Commissie heeft nu geoordeeld dat ACM voldoet aan de eisen om de toets uit te voeren en dus zelf kan beoordelen wat de effecten van deze joint venture zullen zijn voor de Nederlandse markt. Het is mogelijk dat er nog een stokje voor de samenwerking gestoken wordt. NS maakte in november bekend de handen ineen te slaan met PON en zei op dat moment te hopen dit begin 2020 definitief te kunnen maken.

Krachten bundelen

De beide partijen zagen vooral voordelen in de samenwerking omdat ze hun kennis met elkaar konden delen. “De kennis van NS en PON vullen elkaar mooi aan”, legde NS op dat moment uit. “Zo kunnen wij deelvervoer en Hely meer kracht geven. Door krachten te bundelen met PON brengen we de voordelen van auto en OV samen.”

Lees ook:

NS slaat handen ineen met PON voor deelvervoer

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.