Interrail vanaf 2020 niet meer geldig in Groot-Brittannië

Abellio, trein, reiziger

Groot-Brittannië stapt per 1 januari 2020 uit het Eurail-programma. De in Utrecht gevestigde Eurail Group heeft de lidmaatschap van de Britten beëindigd, zo laat de Rail Delivery Group (RDG) weten. Dit is de Britse koepelorganisatie voor het spoorvervoer. Volgens de RDG speelt een conflict met de Eurail Group, de organisatie die de Interrail- en Eurail-kaarten uitgeeft. De aankomende Brexit zou hier niets mee te maken hebben.

Met de Interrail- en Eurail-passen is het al jarenlang mogelijk om gemakkelijk met de trein door Europa te reizen. Interrail-passen zijn voor Europeanen, de Eurail-passen kunnen gekocht worden door toeristen van buiten Europa. Het Verenigd Koninkrijk wil liever dat niet-Europeaanse toeristen over het eiland treinreizen met BritRail, een pas die alleen in Groot-Brittannië te gebruiken is.

Via dit kaartje worden bijvoorbeeld ook kortingen gegeven op verschillende toeristische attracties in het land. “De spoorsector stimuleert het toerisme en door samen te werken bieden Britse spoorvervoerders met BritRail de beste optie.” RDG benadrukt bovendien dat de aankomende Brexit hier niets mee te maken heeft.

Conflict

In een eigen persbericht stelt Robert Nisbet, topman bij RDG, dat het Verenigd Koninkrijk liever zelf wel de samenwerking met Eurail had voortgezet. De koepelorganisatie licht verder toe dat spoorvervoerders in het afgelopen jaar hebben geprobeerd om zowel Eurail-kaarten als BritRail-passen te verkopen aan toeristen. Maar dat was volgens RDG verwarrend. Bovendien steunen zowel de spoorvervoerders als toeristenwebsite Visit Britain deze BritRail-kaart.

Nesbit verklaart verder dat er voor de Britten weinig zal veranderen. “Britse mensen kunnen nog steeds een Interrail-pas kopen, de Eurostar pakken en door Europa reizen”, stelt hij. Andersom verandert er natuurlijk wel iets, aangezien toeristen nu dus een extra kaartje zullen moeten aanschaffen.

Reizigers

De RDG hoopt wel te kunnen samenwerken met de Eurail Group, zodat die organisatie BritRail gaat aanbieden aan toeristen die het Verenigd Koninkrijk willen bezoeken. Bovendien zijn kaarten die worden gekocht op 31 december 2019 tot hun verloopdatum nog gewoon te gebruiken op het Britse spoornetwerk. Maar vanaf 1 januari is alleen een BritRail-pas geldig.

Lees ook:

Update: Interrail blijft toch geldig in Groot-Brittannië

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.