Topvrouw NMBS krijgt maximale bonus ondanks vertragingen

NMBS-trein op station Brussel
Bron: Inge

Directeur Sophie Dutordoir van de Belgische spoorvervoerder NMBS heeft de maximale flexibele bonus gekregen, hoewel de prestaties voor klanttevredenheid en stiptheid beter hadden gekund. Ze heeft in totaal bovenop het vaste loon een vergoeding ontvangen van 63.746 euro en dat is de hoogst mogelijke bonus die ze had gekregen.

Dat schrijft de Belgische krant De Tijd op basis van het jaarverslag. De bonus is overigens aan haar toegekend voor de prestaties in 2017, omdat de vergoeding altijd met een jaar vertraging komt. In totaal heeft Dutordoir daarmee ruim 300.000 euro verdiend, want ze krijgt bijna 244.000 euro salaris. De spoorvervoerder was niet beschikbaar voor verdere commentaar op de maximale bonus.

Bonusbedrag

Voor de bestuurders van de NMBS is de hoogte van het bonusbedrag verbonden aan verschillende resultaten die zijn behaald. Dan gaat het onder andere om de financiƫle resultaten, maar ook om de klanttevredenheid en de stiptheid. Hoewel de bedrijfswinst in 2017 erg positief was, was maar net 60 procent van de reizigers tevreden over de spoorvervoerder. En ook de stiptheid daalde in vergelijking met een jaar eerder.

Op het moment dat Dutordoir in 2017 aan het hoofd kwam te staan van de NMBS, had de Belgische overheid zojuist een loonplafond vastgesteld en daar moest ze mee akkoord gaan. In deze afspraak was dus nog wel ruimte voor een flexibele vergoeding en de topvrouw heeft daar nu het maximale uitgehaald.

NS

Enkele jaren geleden was een dergelijke variabele beloning voor werkzaamheden in Nederland ook gebruikelijk. Op dit moment echter hebben alle leden van de Raad van Bestuur van spoorvervoerder NS afgezien van de variabele component in de beloning.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.