ILT onderzoekt of straling overweg stint Oss op hol liet slaan

Politie
Bron: ProMedia / Thom Mandos

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) onderzoekt of de elektromagnetische straling van de spoorwegovergang in Oss de elektrisch aangedreven stint-bakfiets heeft beïnvloed. Vorige week kwamen vier kinderen om het leven, nadat elektrische stint in Oss tegen een trein botste. Na het dodelijke ongeluk maakten meer gebruikers melding van storingen met de stint nabij een overweg.

Bij de botsing tussen een trein en een elektrische bakfiets op het spoor in Oss afgelopen donderdagochtend vielen twee zwaargewonden en vier doden gevallen. Het gaat dan om vier kinderen van de basisschoolleeftijd die in de bakfiets zaten. Een vijfde kind en de bestuurster van deze bakfiets liggen zwaargewond in het ziekenhuis.

“Dat is voor ons de reden om de wisselwerking te onderzoeken tussen de elektromagnetische straling van de spoorweginstallatie en de stint”, zegt Frank Wassenaar van het ILT. “Wij willen alles uitsluiten.”

Meeleven

ProRail sprak van een ‘inktzwarte dag’ en ook NS zei erg aangeslagen te zijn door het ongeluk. Directeur Operatie bij NS, Marjan Rintel, zei tijdens een persconferentie dat alle NS’ers meeleven met de slachtoffers, de nabestaanden en met de reizigers en collega’s in de trein. “Iedereen is aangedaan door het dramatische ongeluk.” Er is een speciale informatielijn door NS opgestart voor de reizigers in de trein en omstanders; zij kunnen via het nummer 0800-6677888 contact opnemen met NS.

Onderzoeksraad voor Veiligheid

De precieze oorzaak het van ongeval is nog niet duidelijk, maar de Onderzoeksraad voor Veiligheid, ProRail, de politie en ILT zijn een onderzoek gestart. Omstanders die het ongeluk zagen gebeuren, menen dat de bestuurster van de fiets niet meer zou hebben kunnen remmen. De politie wilde daarover nog geen uitspraken doen. Wel was de betrokken trein uitgerust met een frontcamera. Die beelden worden uitgelezen door de politie.

Ook ProRail zegt mee te leven met de slachtoffers. Directeur Pier Eringa noemt het ongeval een ‘afgrijselijke klap’. Het ongeval heeft volgens hem niet plaatsgevonden op een risico-overweg en er zijn ook geen signalen dat de overweg niet heeft gefunctioneerd. De ProRail-topman benadrukte verder het belang van grondig onderzoek.

Reacties

Door heel Nederland werd geschokt gereageerd op het ongeval. NS-topman Roger van Boxtel besloot zijn bezoek aan de spoorvakbeurs Innotrans eerder te beëindigen. “Onze gedachten zijn bij de slachtoffers, hun nabestaanden, bij de gewonden en bij de reizigers en onze collega’s die erbij waren. Wat een verdriet”, schrijft hij op Twitter.

Ook koningin Maxima, premier Mark Rutte en staatssecretaris Stientje van Veldhoven hebben hun medeleven betoond met de slachtoffers en nabestaanden van het ongeval.

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.