Laatste dieseltrein van NS opgenomen in Spoorwegmuseum

Station Kampen, Kamperlijn

Nu Keolis het spoorvervoer tussen Zwolle, Kampen en Enschede van NS heeft overgenomen, heeft NS geen lijnen meer waarop met dieseltreinen gereden wordt. Omdat de vervoerder geen dieselmaterieel meer nodig heeft, wordt een DM’90 of ‘Buffel’ op woensdag 29 augustus overgedragen aan het Spoorwegmuseum. Met die overdracht neemt spoorvervoerder NS definitief afscheid van het dieseltijdperk.

Het Diesel Materieel 90 (DM’90) reed sinds 1996 op het Nederlandse spoor en deze treinen kregen door hun uiterlijk de bijnaam ‘Buffel’. Maar alle lijnen van NS zijn nu geëlektrificeerd. Er zijn nog wel trajecten waarop dieseltreinen rijden, maar die worden geëxploiteerd door regionale spoorvervoerders.

Overdracht

Het gaat om één treinstel dat wordt geschonken aan het Spoorwegmuseum. “Het is een afsluiting van een tijdperk”, aldus Peter-Paul de Winter, Hoofd Collecties bij het Spoorwegmuseum. “Net zoals we in 1958 het stoomtijdperk afsloten met de overdracht van de laatste stoomlocomotief NS 3737, sluit NS met de overdracht van de Buffel het dieseltijdperk af. Je ziet dat diesel voor treinen inmiddels vervangen is door groene stroom.”

Voor het Spoorwegmuseum betekent deze trein een logische aanvulling van de collectie, omdat de voorgangers van de Buffel ook in het Spoorwegmuseum worden tentoongesteld. “De Buffel was destijds de meest moderne trein van NS, er zit veel meer software in dan bij hun voorgangers waar eigenlijk nagenoeg niets in zat”, vertelt De Winter. “Bij problemen kun je met een laptop eenvoudig uitlezen wat er aan de hand is. Voor het museum is het leuk om deze ontwikkeling te laten zien. Bovendien is het de laatste trein die door NS helemaal zelf is ontworpen.”

Dit treinstel arriveert om 14.21 uur op spoor 2 van het museumterrein en wordt dan overgedragen aan het Hoofd Collecties. De trein zal dan tot eind oktober te zien zijn, waarna hij naar het depot gaat. Het Spoorwegmuseum verloot voor de liefhebbers nog 12 keer twee kaarten voor de rit van Amersfoort naar het Spoorwegmuseum. Geïnteresseerden kunnen zich via Facebook aanmelden.

Auteur: Inge Jacobs

2 reacties op “Laatste dieseltrein van NS opgenomen in Spoorwegmuseum”

Joep Vulik|29.08.18|09:10

Er rijden nog dieselloc 700 rangeerloc van NS. Zelfs bijna allemaal in de geel blauwe huisstijl!

Eric Struch|21.08.18|14:48

Overigens was het laatste door NS zelf ontwikkelde materieel niet DM’90 maar mDDM (een project waarvan ondergetekende de geestelijk vader mocht zijn).