Onderzoek: ouderen vinden OV te druk en te ingewikkeld

Ongeveer een derde van de ouderen ziet op tegen het reizen met het openbaar vervoer, omdat ze dit druk, chaotisch of ingewikkeld vindt. Dat blijkt uit onderzoek onder circa duizend Nederlanders in de leeftijd van 70 tot 85 jaar. ProRail start een campagne, waarin senioren tips en adviezen krijgen om veilig op en rond stations en overwegen te bewegen.

Ruim 6 op de 10 senioren reizen regelmatig met het OV, terwijl 32 procent van deze groep zegt dat zij hier tegenop zien. ProRail is daarom met de campagne Samen Veilig Onderweg begonnen, waarin de spoorbeheerder tips en adviezen geeft over hoe ouderen veilig op en rond de stations en de overweg kunnen bewegen.

Incidenten op stations

Volgens ProRail vinden er relatief veel incidenten met ouderen plaats op stations en bij spoorwegovergangen. Dat varieert ‘van een val op de trap tot het schrikken als alarmbellen gaan rinkelen bij een spoorwegovergang’. Een ander risico is dat ouderen niet snel genoeg kunnen oversteken op een overweg.

Volgens het onderzoek ondervindt bijna een derde van alle Nederlanders tussen de 70 en 85 jaar hindernissen bij het reizen met het openbaar vervoer. 6 procent hiervan mijdt het reizen met het openbaar vervoer helemaal. Tegelijkertijd geeft bijna 70 procent aan het belangrijk te vinden dat zij gebruik kunnen blijven maken van spoorwegovergangen en het openbaar vervoer.

De hindernissen die deze groep ouderen ervaart zijn zaken als: te veel gedoe (29 procent), fysieke beperkingen (24 procent) en drukte (24 procent). 44 procent beschouwt trappen als een belemmering en voor bijna 4 op de 10 ouderen geldt dat zij de drukte in de bus, metro, trein of tram lastig vinden. 30 procent reist daarnaast liever niet met het OV als zij bagage of een rollator of rolstoel bij zich hebben.

Mobiel blijven

“Voor ouderen is het cruciaal dat zij zorgeloos gebruik kunnen maken van spoorwegovergangen en het openbaar vervoer. Hierdoor blijven ze mobiel en dat voorkomt dat zij in een sociaal isolement terechtkomen. Dat betekent wél dat zij veilig hun weg moeten kunnen vinden, bijvoorbeeld als zij een spoorwegovergang oversteken om boodschappen te doen”, vertelt Andrea Maier, hoogleraar Veroudering aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

2 reacties op “Onderzoek: ouderen vinden OV te druk en te ingewikkeld”

Evert Bouws|01.06.18|17:34

Ouderen missen de dagelijkse routine van het reizen per openbaar vervoer. Wat ook niet helpt is het nog steeds erg klantonvriendelijke systeem van de OV-chipkaart.

Ibo De Joode|29.05.18|17:14

Eén van de belangrijkste tips met het nemen van de roltrap was om niet op je smartphone te kijken. Toen ik (69) dit las dacht ik dat het filmpje over jongeren ging.