NS in beroep tegen boete ACM

Veolia, trein, Limburg

Spoorvervoerder NS stelt beroep in tegen het besluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) om het bezwaar tegen de boete van 41 miljoen euro ongegrond te verklaren. De waakhond maakte woensdag haar besluit over het bezwaar bekend. De vervoerder is het echter oneens met het oordeel en de onderbouwing van de ACM en stapt naar de rechtbank in Rotterdam. 

ACM legde NS vorig jaar een boete op van 41 miljoen euro, vanwege de onregelmatigheden bij de OV-concessie in Limburg. Het is de hoogste boete die ACM ooit heeft opgelegd. AMC oordeelde dat NS bij de aanbesteding in Limburg misbruik had gemaakt van de economische machtspositie. NS is het daar niet mee eens en vroeg ACM vorige jaar met een bezwaarschrift om het besluit te heroverwegen.

Limburg

ACM heeft NS beboet voor twee overtredingen, namelijk voor het indienen van een verlieslatend bod en voor het gebruik van vertrouwelijke informatie van een voormalige Veolia-directeur, van het doorspelen van die informatie aan dochtermaatschappij Abellio en het hinderen van concurrenten. Met name het indienen van een verlieslatend bod werd door ACM streng veroordeeld.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM) zag de Limburgse aanbesteding namelijk als pilotproject voor verdere decentralisaties van het spoor. Maar om te voorkomen dat het pad zou worden geëffend voor een verdere decentralisatie van het hoofdrailnet, deed NS er alles aan om deze concessie te winnen, zo meent de ACM.

NS

NS was het niet eens met de beschuldigingen dat het zijn machtspositie zou hebben misbruikt en dat het een verlieslatend bod had ingediend voor de OV-concessie in Limburg. De vervoerder vond de boete bovendien onredelijk, omdat het al verschillende maatregelen had genomen om herhaling te voorkomen. Maar de ACM liet vorig jaar al weten dat het nemen van maatregelen geen reden was om geen boete op te leggen.

“Een bedrijf kan niet aan een boete ontkomen door achteraf maatregelen te nemen”, aldus ACM. “Het kwaad is dan al geschied. Daarbij sluiten de maatregelen niet voor honderd procent uit dat de NS in de toekomst nog eens ‘in de fout gaat’.” De hoop is dat deze boete een afschrikwekkende werking heeft, zowel op NS als op andere bedrijven.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.