NS verhaalt ruim 5 miljoen euro schade op vandalen

Graffiti trein in Noord-Holland (foto NS)
Foto NS

Spoorvervoerder NS heeft aan circa 600 personen de rekening gepresenteerd voor schade die zij hebben aangebracht aan de treinen. Het gaat hier om een totaalbedrag van 5,6 miljoen euro. De spoorvervoerder doet altijd aangifte van vandalisme, zodat de dader uiteindelijk opdraait voor de kosten die hierdoor zijn gemaakt. 

Vandalen kunnen schade toebrengen door bijvoorbeeld graffiti op de treinen te spuiten, de stations te vernielen of door treinstoelen te beschadigen. Dit leidt ertoe dat een trein van het spoor gehaald moet worden, zodat de toegebrachte schade hersteld kan worden. “Dit kost tijd en geld en dat investeren we vanzelfsprekend liever in zaken waar onze reizigers iets aan hebben”, aldus NS.

Impact

Teammanager Martijn Pennock is verantwoordelijk voor de monteurs van de afdeling Schadeherstel van NS. “Iedere trein die bij schadeherstel staat, kan niet worden gebruikt voor reizigers”, legt hij uit. “Het is natuurlijk ons werk om treinen zo snel mogelijk weer blinkend op het spoor te krijgen, maar schades herstellen die doelbewust zijn aangebracht – daar hebben we een heel naar gevoel bij. Vaak weten de daders niet hoeveel impact hun daad heeft op reizigers.”

NS treedt de laatste jaren effectiever op tegen vandalisme en daarom doet de spoorvervoerder altijd aangifte, zelfs als de dader onbekend is. Op het moment dat de schuldige gepakt wordt, dient NS alsnog een rekening in. Als dat nodig is kan de rechter een betalingsregeling opleggen. Op die manier wordt gemiddeld 85 procent van de schade, die is veroorzaakt door vandalisme, terugbetaald.

Schade

Overigens worden vooral de stations vaak getroffen door vandalen. Het gebeurde in de afgelopen vijf jaar 220 keer dat de ruiten op stations vernield werden. De gebouwen en treinen werden 108 keer beklad met graffiti. Vernielingen op de stations gebeurden 95 keer en vernielingen in de trein 76 keer.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “NS verhaalt ruim 5 miljoen euro schade op vandalen”

Nice! Dus NS beveiligd hun treinen en terreinen niet goed en gaat de rekening verhalen op anderen.

Nee, zo werkt het dus niet! Beveilig de treinen, en het probleem komt niet meer voor!