NS daagt verhuurder bierfiets na ongeluk op overweg

Spoorvervoerder NS klaagt de verhuurder van een bierfiets aan, na een ongeluk in Eindhoven waarbij een trein tegen een bierfiets botste. NS wil door de rechtszaak bewerkstelligen dat de verzekeraar van de bierfietsverhuurder de schade van 170.000 euro aan de trein vergoedt. Bij dit ongeval in 2015 kwam ook een 24-jarige berijder van de bierfiets om het leven.

NS laat aan het Eindhovens Dagblad weten niet de intentie te hebben om de verhuurder van de bierfiets persoonlijk te laten opdraaien voor deze kosten. Maar de verzekeraar van de verhuurder heeft geweigerd om NS te vergoeden voor de schade aan de trein. Als de verhuurder in de rechtszaak aansprakelijk wordt gesteld, moet de verzekeraar dit bedrag wel uitkeren.

ProRail

In eerste instantie probeerde ProRail de verhuurder ook aansprakelijk te stellen voor de gemaakte kosten door het ongeval. Daarbij ging het om een bedrag van 20.000 euro. De verhuurder heeft ook die claim afgewezen, waarna ProRail heeft besloten om zelf op te draaien voor de kosten. Voor NS is de hoogte van de schadekosten de reden om nu naar de rechter te stappen. De kosten die de vervoerder heeft gemaakt door reizigers te compenseren voor de vertraging, wordt niet gevorderd.

Het ongeluk vond plaats op een spoorwegovergang aan de Tongelresestraat in Eindhoven. Een elftal van een voetbalclub vierde het kampioenschap op een bierfiets, maar bij het oversteken van de spoorwegovergang kwam de bierfiets tot stilstand. De gebruikers sprongen weliswaar van de fiets af, maar een van de mannen werd door de snelheid van de langskomende trein tegen de zijkant gezogen. De trein ramde daarop de fiets, die nog vastzat onder de spoorboom.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.