Rechter: NS mag actievoerende machinist ontslaan

Amsterdam Centraal Station (foto: NS)
Beeldbank NS

NS mag het arbeidscontract ontbinden van een machinist die betrokken was bij een staking van het Amsterdams Machinisten Kollektief in juli. Bij deze actie werd het treinverkeer rondom Amsterdam Centraal ernstig verstoord. Dit heeft de rechtbank in Lelystad vorige week bepaald.

In juli organiseerde het Amsterdams Machinisten Kollektief een groot werkoverleg op Amsterdam CS om de onvrede van het personeel duidelijk te maken. Tijdens de actie dreigden de stakers op het spoor te gaan lopen en ze trokken aan de noodrem van één trein. Door deze handelingen konden circa 75 treinen niet vertrekken.

Woordvoerder

In het arbeidsrecht is opgenomen dat er normaal geen consequenties verbonden zijn aan stakingsacties, maar in dit geval oordeelde de rechter dat de actie van het AMK ‘onrechtmatig’ is. Er waren namelijk helemaal geen onderhandelingen gaande en in een eerder ingediende petitie van het AMK stonden geen concrete eisen waaraan NS zou kunnen voldoen. Deze staking diende daarom ‘enkel om stoom af te blazen’.

De beschuldigde machinist zelf beweerde tijdens de rechtszaak dat hij louter fungeerde als woordvoerder en geprobeerd zou hebben om zijn collega’s te kalmeren. Nadat hij van het voornemen hoorde dat andere stakers in het spoor wilden gaan lopen, heeft hij onmiddellijk de treindienstleiding gebeld zodat zij het treinverkeer konden stilleggen.

Stilleggen treinverkeer

De rechter heeft niet doorslaggevend vast kunnen stellen dat deze machinist het lopen in het spoor en het trekken aan de noodrem heeft geïnitieerd. Wel blijkt uit de transcripties van telefoongesprekken tussen de machinist en de treindienstleiding dat hij heel bewust heeft aangestuurd op het stilleggen van het treinverkeer. Daarmee heeft hij in de ogen van de rechter ‘ernstig verwijtbaar’ gehandeld en is de veiligheid van de reizigers en van ander personeel in gevaar gebracht.

Bij de actie waren circa veertig machinisten betrokken. Zij hebben van de spoorvervoerder een officiële waarschuwing ontvangen. In het Parool laat het AMK weten ‘zeer teleurgesteld’ te zijn dat NS in de rechtszaak gelijk heeft gekregen. “Deze uitspraak kent alleen maar verliezers, niet alleen de machinist, maar ook het AMK, de directie en het management van NS.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.