Jongerenafdeling VVMC werft in 1 jaar 128 leden

Intercity, trein, NS

De jongerenafdeling die vakbond VVMC vorig jaar oprichtte, heeft nu beduidend meer leden dan vooraf verwacht was. Momenteel hebben 128 jonge machinisten en conducteurs zich aangesloten bij de Jongeren Organisatie Railvervoer (JOR), vijf keer zo veel als de VVMC vooraf had ingeschat. “In tegenstelling tot cijfers van andere bonden, blijkt er onder jonge machinisten en conducteurs een grote behoefte aan een jongerenafdeling”, aldus de vakbond.

Het beeld bestaat dat jongeren niet langer lid worden van een vakbond, maar deze cijfers bewijzen voor de VVMC dat hun jongerenafdeling wel degelijk bestaansrecht heeft. Via de JOR worden machinisten en conducteurs tussen de 16 en 25 jaar vertegenwoordigd binnen de vakbond.

Aannamebeleid

“Vorig jaar maakten we de voorzichtige prognose dat we binnen een jaar tijd 25 leden bij de JOR wilden hebben”, vertelt Julian Gerritsen, machinist en medeoprichter van de JOR. “Dat het er nu al meer dan 125 zijn is echt geweldig.” De interesse van jongeren komt deels omdat de JOR aansluit bij de wensen en verwachtingen van jongeren, maar ook door een nieuw aannamebeleid bij spoorvervoerders, maar ook door de opleidingen bij de ROC en de STC.

“Een kwart van de aanmeldingen betreft jongeren die nog in de schoolbanken zitten”, laat Gerritsen weten. “Zij zijn de toekomst en daarom vinden we het belangrijk om ze nu alvast een stem te geven en ze het effect van een goed draaiende vakbond te laten ervaren. De beslissingen die nu worden genomen, hebben voor deze groep straks gevolgen. Het is mooi om te zien dat we op deze manier de vakbond de 21e eeuw intrekken, met nieuwe doelen en jonge aanwas.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.