NS leent waarschijnlijk nog 17 miljoen aan Abellio Scotrail

ScotRail, Edinburg, Abellio

Spoorvervoerder NS heeft al ruim 11 miljoen euro geleend aan Abellio voor de uitvoering van de concessie Scotrail en naar verwachting komt daar nog 17 miljoen pond bij. Maar het totale leenbedrag wordt hoogstwaarschijnlijk gedurende de concessie weer terugbetaald. Deze lening van 25 miljoen Britse pond, ongeveer 28 miljoen euro, is de volledige concerngarantie die NS als moederbedrijf van Abellio mag geven. 

Dit meldt demissionair minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën op vragen van CDA-Kamerleden Maurits von Martels en Erik Ronnes. Vorige maand werd bekend dat NS haar dochtermaatschappij enkele miljoenen had geleend. In de concessie Abellio Scotrail werd afgelopen jaar voor het eerst sinds lange tijd verlies gedraaid.

Winstgevendheid

De minister laat weten dat hij wist dat in deze concessie verlies was gedraaid in 2016. “De gerealiseerde financiële resultaten van Scotrail liggen onder de prognoses zoals opgesteld ten tijde van de bieding op deze concessie”, aldus de ambtsman in zijn brief aan de Tweede Kamer. “Het verlies is onder andere het gevolg van een verslechtering van de Schotse economie.”

Hij laat echter ook weten geen reden te hebben om te twijfelen aan de winstgevendheid van deze concessie. “NS verwacht in de loop van de concessie een verbetering van de resultaten. Volgesn NS zullen de getrokken leningen met hoge mate van waarschijnlijkheid binnen de periode van de Scotrail-concessie worden terugbetaald, inclusief een marktconforme rente.”

Concerngarantie

Voor de concessie Scotrail verlangde het Verenigd Koninkrijk een concerngarantie van 25 miljoen euro. Daarvan is in 2016 dus al 10 miljoen opgevraagd, zodat de concessiehouder kon voldoen aan de vereiste liquiditeitseisen van de concessieverlener. Dijsselbloem benadrukt dat hij dergelijke garanties redelijk vindt, zodat NS actief kan zijn in het buitenland. Wel heeft hij enkele garantielimieten bepaald om het risico te voorkomen, maar die limiet wordt hier bij lange na niet gehaald.

“Over de lening van de NS Groep wordt een marktconforme rente betaald door Scotrail”, schrijft de minister. Tevens laat hij weten dat er door Scotrail nog geen dividenden zijn uitbetaald, maar dat Abellio met de buitenlandse concessies positief bijdraagt aan het resultaat van NS. Met de concessie in Schotland voldoet NS bovendien aan de kaders van de strategie en het risicokader.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.