NS past preventief dienstregeling aan vanwege storm

ns, trein (credit: NS)

NS laat op donderdag in een groot deel van Nederland minder treinen rijden, omdat er een zware storm wordt verwacht. NS en ProRail zeggen preventief de dienstregeling op een tiental trajecten aan te passen vanwege de veiligheidsrisico’s. Ook wordt er zo meer ruimte in de dienstregeling gecreëerd om eventuele problemen op het spoor op te lossen. “De ervaring leert dat bij dergelijke windsnelheden bomen en takken op het spoor kunnen vallen, waardoor treinen niet kunnen rijden”, verklaart NS de beslissing.

Verder kan het gebeuren dat er rondwaaiend materieel in de bovenleiding of op de rails terecht komt en hier schade veroorzaakt. “ProRail houdt extra storingsploegen en hulplocomotieven achter de hand om eventuele problemen snel op te lossen, zoals het wegslepen van gestranden treinen”, aldus NS. De vervoerder past wel vaker de dienstregeling aan bij extreem weer om er zo voor te zorgen dat het treinverkeer niet grootschalig kan vastlopen.

Minder treinen

Op veel trajecten rijden de treinen niet elk kwartier, maar elk half uur. NS waarschuwde reizigers op woensdag al om vooraf de Reisplanner op de website en in de app te raadplegen en ook om weerberichten altijd in de gaten te houden. Ook dienen reizigers rekening te houden met langere reistijden, drukkere treinen en extra overstappen.

De gevolgen van de storm zijn wellicht ook op vrijdag nog merkbaar, omdat sporen en bovenleiding beschadigd kunnen zijn. Ook is het een mogelijkheid dat treinen niet op de juiste plek staan. “NS en ProRail betreuren de overlast, maar we nemen deze maatregelen met het oog op een betrouwbare treindienst voor onze reizigers”, aldus de vervoerder.

Reizigersorganisaties

Donderdag vroeg Reizigersvereniging Rover op twitter aan reizigers om melding te maken wanneer de overgebleven treinen die NS nog gewoon inzet niet langer zijn dan normaal. Dit kan via het meldpunt voor volle treinen. De Maatschappij voor Beter OV vindt de preventieve uitval van treinen zelfs te ver gaan. De vereniging noemt het een ‘beschamende vertoning’ dat de hele dag minder treinen rijden voor een paar uur storm.

Bekijk hier een kaart met de aangepaste dienstregeling: Aangepaste dienstregeling NS, storm

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.