Centrale Ondernemingsraad NS wil adviesrecht over Abellio

Abellio, trein, reiziger

De centrale ondernemingsraad van NS is naar de rechter gestapt omdat de ondernemingsraad denkt adviesrecht te hebben over besluiten die NS maakt over de buitenlandse dochteronderneming Abellio. Volgens de directie van de spoorvervoerder heeft de Centrale Ondernemingsraad (COR) van NS dit recht niet, omdat Abellio als dochterbedrijf op afstand is geplaatst. Deze rechtszaak dient vandaag bij de Ondernemingskamer in Amsterdam.

Dit meldt het Financieel Dagblad. De Centrale Ondernemingsraad mag op binnenlandse beslissingen van de NS meepraten en advies geven aan de directie. Zo sprak de COR zich enkele maanden geleden nog kritisch uit over bepaalde beslissingen die NS heeft gemaakt betreffende de nieuwe strategie. Over Abellio blijkt deze centrale ondernemingsraad echter geen adviesrecht te hebben.

Procedurele zaak

De voorzitter van de centrale ondernemingsraad van NS wil nog niet onthullen waarom ze juist nu willen gaan meepraten over Abellio, maar volgens Gerard Wold gaat het hier om een ‘procedurele zaak’. “We zullen eerst moeten bepalen of we het recht hebben om mee praten, dan kunnen we de juiste vragen stellen”, aldus Wold.

NS-dochter Abellio heeft concessies in onder meer Groot-Brittannië en Duitsland. Een week geleden won Abellio nog de concessie East Anglia, waarvoor de vervoerder 1,5 miljard pond wil gaan investeren in een nieuwe vloot. Tegenwoordig is Abellio goed voor de helft van de omzet van NS.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

1 reactie op “Centrale Ondernemingsraad NS wil adviesrecht over Abellio”

Chris de Boer|28.08.16|16:24

Laat me raden: NS heeft een koper gevonden.