NS treft schikkingen met betrokkenen bij aanbestedingsfraude

Abellio, trein

NS heeft schikkingen getroffen met de de oud-bestuurders van Veolia en Abellio die betrokken waren bij de onregelmatigheden tijdens de aanbesteding van de OV-concessie in Limburg. Zowel Jeff Hoogesteger als René de Beer spande een rechtszaak aan tegen NS om een schadevergoeding te krijgen van de spoorvervoerder. Dit meldt RTL nieuws. 

Hoogesteger en De Beer wilden van NS een vergoeding krijgen omdat ze allebei het idee hadden oneerlijk behandeld te zijn door NS. Verder moest NS-topman Timo Huges ook zijn functie neerleggen, maar hij kreeg een bedrag mee van 175.000 euro. Het is niet bekend welke bedragen de andere bestuurders hebben mogen ontvangen. NS wil hierover geen mededelingen doen.

Rechtszaak

Jeff Hoogesteger, oud-topman bij Abellio, was de eerste die NS voor de rechter sleepte om een schadevergoeding te krijgen. Hoogesteger wilde een vergoeding voor de overlast die hij had ondervonden door zijn ontslag. Ook wilde hij pas per 1 januari 2016 uit dienst treden. Destijds was de NS is het daar niet mee eens. De spoorvervoerder wilde zijn contract per direct ontbinden en vroeg aan de rechtbank om ‘geen of slechts een beperkte billijke vergoeding’ toe te kennen aan de oud-topman van de dochteronderneming van de NS. Toch heeft hij nu een vergoeding gekregen

Ook René de Beer, de voormalige topman van Veolia, heeft een schikking mogen ontvangen van NS. De Beer werd ervan beschuldigd vertrouwelijke informatie over Veolia te hebben doorgespeeld aan NS. Die informatie gebruikte de Abellio om de OV-concessie in Limburg te winnen. Hij eiste een schadevergoeding of zijn baan terug. De Beer heeft zijn baan niet terug gekregen, maar zijn ontslag op staande voet is teruggedraaid en hij treedt pas per 1 februari 2016 op normale wijze uit dienst bij NS. Dit betekent dat hij nog tot afgelopen maand salaris uitbetaald heeft gekregen.

Onterecht benadeeld

De Beer en Hoogesteger spanden in november vorig jaar een rechtszaak aan tegen NS. Hoogesteger beweerde zelf nooit op de hoogte geweest zou zijn van de onregelmatigheden bij de aanbesteding. Zijn ontslag was dus onterecht en de Nederlandse staat en de NS zouden ervoor verantwoordelijk zijn dat hij zijn werkzaamheden bij Abellio niet voort kon zetten.

Ook De Beer legde de verantwoordelijkheid voor zijn ontslag bij de NS. De Beer zou namelijk zijn meegezogen in de leugens van Timo Huges en alleen zo snel ontslagen zijn om te verdoezelen dat de NS-top van de onregelmatigheden afwist. De advocaat van René de Beer zei tijdens een rechtszaak dat zijn cliënt slachtoffer zou zijn geworden van een afleidingsmanoeuvre die door de NS was geregisseerd.

Rechtszaak

NS vroeg in december twee weken de tijd om na te denken over een mogelijke schikking. De rechter spoorde er bovendien bij NS en De Beer op aan om er samen uit te komen. Wanneer de twee partijen er niet met elkaar uit konden komen, zou de rechtbank een uitspraak doen. Nu NS geschikt heeft met de twee voormalige bestuurders, is er geen uitspraak meer nodig van de rechter. Ook het ontslag op staande voet van de bestuurder van Qbuzz is teruggedraaid. Annemarie Zuidberg krijgt dus ook gewoon nog salaris uitbetaald over de afgelopen maanden.

Lees ook:

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.