NS: nog geen besluit gemaakt over afstoten neventaken

NS, trein

De NS heeft nog niet besloten of ze in toekomst blijft meedingen naar de concessies op decentrale spoorlijnen. Ook is het nog niet zeker dat ze niet langer retail gaat exploiteren op de stations. Verschillende media berichtten de afgelopen dagen dat NS het besluit had genomen om zich alleen nog op het hoofdrailnet te richten en dus neventaken zou afstoten. Dat klopt echter niet, vertelt woordvoerder Eric Trinthamer. “Er is nog niets bekend over de nieuwe strategie van NS.”

De afgelopen jaren sprak de politiek regelmatig over de taken die NS zou moeten uitvoeren. Zowel staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu als minister Jeroen Dijsselbloem zeiden dat NS zich alleen op haar hoofdtaak zou moeten richten, te weten goed vervoer aanbieden op het hoofdrailnet. Wanneer NS zich alleen nog richt op het hoofdrailnet, zal de spoorvervoerder niet langer meedingen naar concessies op de regionale spoorlijnen.

Strategie

Volgens RTL nieuws zou NS-topman Roger van Boxtel hebben gezegd dat NS zich helemaal wil richten op haar kerntaak. NS zegt zelf echter nog steeds bezig te zijn om de koers van de organisatie te bepalen. Daarbij hoort ook de positie van NS stations, de exploitatie van de winkels op de stations en natuurlijk de mogelijkheid om mee te dingen naar concessies op de decentrale lijnen. Als NS besluit om zich alleen nog maar te richten op het hoofdrailnet, zou de spoorvervoerder inderdaad al deze neventaken afstoten.

Volgens de spoorvervoerder is het echter nog niet bekend welke koers NS gaat aanhouden en de de spoorvervoerder wil geen uitspraken doen over de gevolgen van een mogelijke beslissing tot de strategie definitief is vastgesteld. Wel geeft NS toe dat de laatste tijd enkele winkelketens op de stations verkocht zijn. Dit is echter nog geen indicatie dat NS helemaal geen retail meer gaat exploiteren op de stations. Ook zou de AH to go niet verkocht zijn, zoals het AD eerder meldde. “Zodra onze strategie duidelijk is, mag iedereen dat weten”, aldus de woordvoerder van NS. “Maar er is nu nog niets bekend.”

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.