SNCF test software die verdacht gedrag op stations herkent

SNCF, Frankrijk

De Franse spoorvervoerder SNCF test de komende tijd nieuwe software waarmee verdacht gedrag van reizigers geïdentificeerd kan worden. Deze software moet bijvoorbeeld veranderingen in lichaamstemperatuur, stemverheffingen en schokkerige bewegingen analyseren. Dit meldt het persbureau AFP. 

SNCF wil tijdens deze proef bekijken of het mogelijk is om iemand die slechte bedoelingen heeft, te identificeren aan zijn lichaamstaal. Veranderingen in lichaamstemperatuur en stemverheffingen kunnen aanwijzingen zijn dat iemand gespannen is.

Camera’s

SNCF wil met behulp van intelligente software de veiligheid op de stations verhogen, vanwege het hoge niveau van terrorismedreiging na de aanslagen in Parijs en de mislukte aanslag in de Thalys. Bovendien wil de Franse spoorvervoerder polsen hoe hoog de maatschappelijke aanvaardbaarheid van dergelijke software is. Als de software succesvol blijkt te zijn, kan die software worden geïntegreerd met de beveiligingscamera’s op de station.

De Franse spoorvervoerder onderzoekt meerdere mogelijkheden om de sociale veiligheid te verhogen. Deze week zijn er op de Thalys-stations Parijs en Lille al beveiligingspoorten geplaatst en bovendien moet alle bagage door een röntgenapparaat. Daarnaast overweegt SNCF bodycams in te zetten. In oktober koos ook de NS ervoor om dergelijke bodycams in te gaan zetten om de sociale veiligheid te verhogen, nadat een vergelijkbare proef van NS-dochter Abellio in Glasgow met dergelijke camera’s een groot succes bleek te zijn.

App

Tevens evalueert SNCF camera’s die verdachte pakketten kunnen detecteren, omdat koffers bijvoorbeeld te lang onbeheerd zijn achtergebleven en de Franse spoorvervoerder lanceert komend voorjaar een app waarmee reizigers in tijden van nood snel alarm kunnen slaan.

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.