Geen intercity meer tussen Haarlem en Alkmaar tijdens daluren

Intercity, NS, station Haarlem

Tussen Haarlem en Alkmaar zullen vanaf 13 december alleen nog maar tijdens de spitsuren intercitytreinen rijden. De rest van de dag rijden er sprinters op het traject. De intercity rijdt tijdens de ochtendspits van Alkmaar naar Haarlem en in de avondspits in omgekeerde richting. Dit is een bezuinigingsmaatregel van NS. 

De spoorwegmaatschappij sprak vorig jaar al de intentie uit om in 2015 geen intercity’s meer te laten rijden tussen Alkmaar en Haarlem. Dit besluit werd echter uitgesteld nadat Rover tegen de maatregel protesteerde. NS heeft nu besloten dit bijgestelde plan door te voeren.

Bezuinigingen

NS besloot het plan aan te passen nadat reizigersvereniging Rover een petitie indiende en een negatief advies gaf over deze maatregel in het Locov. Wel blijft NS bij het besluit om tijdens de daluren geen intercity’s meer te laten rijden. Volgens Rover zijn veel reizigers geschrokken van deze bezuinigingsmaatregel van NS.

De consumentenorganisaties in het Locov hopen dat dit besluit niet het definitieve einde is voor de intercityverbinding tussen de twee steden. “Ons advies voor de middellange termijn is dat NS samen met de provincie, Metropoolregio en gemeentes de mogelijkheden van een groeiscenario onderzoekt, waarbij een beter opgezet OV-systeem een groter aantal reizigers gaat trekken”, schrijven deze organisaties in een advies aan de NS.

Aansluiting

De intercity’s die gaan rijden tijdens de spits, zullen ook op minder stations stoppen. Deze intercitytreinen stoppen alleen nog maar op station Beverwijk en niet meer op Heiloo, Castricum en Uitgeest. De reizigers op de tussengelegen stations, kunnen op een sprinter richting Haarlem stappen. Volgens NS is dit nodig om de intercity in Haarlem te laten aansluiten op de intercity richting Den Haag.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Inge Jacobs

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.