Syntus stopt met pilot reizen op rekening

Syntus stopt per 1 augustus met de pilot Achteraf Betalen voor Consumenten (ABC), waarbij reizigers hun gemaakte reis op rekening konden afleggen en achteraf betalen. Het aantal deelnemers viel tegen, zegt de regionale vervoerder. Sinds afgelopen september konden consumenten meedoen aan de proef.

Er deden te weinig mensen mee aan de pilot, waardoor de kosten te hoog uitvielen, legt woordvoerder Hanneke Ruiter uit. “De meeste van onze reizigers hebben een kortingsproduct, maar reizen op rekening kan vooralsnog alleen wanneer je vol tarief betaalt. Daardoor hebben relatief weinig van onze reizigers er uiteindelijk gebruik van gemaakt.”

Bij aanvang van de pilot ging Syntus ervan uit dat de pilot veel sneller zou worden uitgebreid naar bijvoorbeeld reizigers met een kortingsproduct. Dat is TransLink, het bedrijf achter de OV-chipkaart, (nog) niet gelukt. “We houden de ontwikkelingen in de gaten. Mocht het in de toekomst zo zijn dat reizen op rekening interessanter wordt voor een groter deel van onze reizigers, dan zullen we het zeker heroverwegen.”

Blije Reizigersprijs

Syntus begon, in navolging van de Rotterdamse vervoerder RET en GVB in Amsterdam, op 17 november 2014 met de proef die niet-zakelijke reizigers in staat stelde achteraf te betalen. Consumenten konden zonder saldo op hun OV-chipkaart ‘op rekening’ reizen. Aan het einde van de maand werd het verschuldigde bedrag per automatische incasso afgeschreven.

Reizen op rekening voor niet-zakelijke reizigers kreeg vorig jaar nog de Blije Reizigersprijs van Railforum. RET gaat er mee door, evenals GVB. Die laatste zegt echter dat nog onvoldoende duidelijk is geworden of er voldoende vraag is naar reizen op rekening onder consumenten. Volgens een woordvoerder waren de circa 250 deelnemers overwegend positief. Directeur Auke Huisman van Humanis Consulting maakte reizen op rekening eerder al mogelijk voor de zakelijke reiziger door de NS-Business Card voor de NS te ontwikkelen.

Auteur: admin

2 reacties op “Syntus stopt met pilot reizen op rekening”

Tsipora Pereira|04.08.15|11:49

Een pilot starten waarvan je je meeste reizigers bij voorbaat uitsluit omdat ze op een kortingsproduct reizen dat (nog) niet mee kan doen … Zonder een jota uitleg begrijpt de leek dat dat geen pilot maar fiasco wordt.
Waarom is dat dan te moeilijk voor de deskundigen die het ding in elkaar hebben geschroefd?

Henk W. Pol|04.08.15|11:33

Jammer, achteraf betalen voor reizen met Syntus is niet meer mogelijk. Reden waarom werd in de e-mail aan klanten niet duidelijk verteld (er deden te weinig mensen mee). Uit artikel van OV-Pro lees ik de eigenlijke reden: kortingsproducten werkten niet. Jammer; dat betekent, dat het product te vroeg is gelanceerd.
En waarom kan de ANWB wel aanbieden: achteraf betalen van het reizen met OV? Waarom kan het met een NS-businesskaart wel? En waarom kan ik alleen achteraf betalen bij GVB en RET?