Nachttreinen Utrecht-Eindhoven kosten jaarlijks 288.000 euro

nachttrein, NS

Om de nachttreinen richting ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven te behouden, is jaarlijks 288.000 euro nodig. Dat heeft NS laten weten aan de twee gemeentes. Die hadden bij het spoorbedrijf gevraagd hoeveel het zou kosten om nachttreinen na 2:00 uur ook na ingang van de nieuwe dienstregeling in december te blijven inzetten. De nachttreinen komen te vervallen wegens gebrek aan reizigers.

De Eindhovense wethouder Jannie Visscher laat in een brief aan de gemeenteraad weten dat het bedrag is gebaseerd op een contractduur van drie jaar. Momenteel betaalt de provincie Noord-Brabant de kosten voor exploitatie van de nachttreinen. Die besloot eerder de stekker eruit te trekken omdat de ritten vanwege te weinig reizigers onrendabel waren. Mogelijk zou hiervoor nachtelijk busvervoer in de plaats komen.

Verschillende politieke partijen konden zich niet vinden in het opheffen van de nachttreinen en drongen aan op heroverweging. De provincie trok zich echter terug en heeft ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven op eigen gelegenheid een offerte laten opvragen bij het spoorbedrijf.

Nachtbussen

In het voorstel dat NS heeft gedaan, wordt uitgegaan van vier nachttreinen tussen 2.00 en 4.00 uur van vrijdag op zaterdag en vier op dezelfde tijden van zaterdag op zondag. Dit geldt voor zowel de route Eindhoven-‘s-Hertogenbosch-Utrecht als omgekeerd. Deze treinen zouden overigens pas in december 2016 gaan rijden.

De colleges van B&W gaan nu in overleg en maken na het zomerreces aan de gemeenteraad bekend of ze akkoord gaan met de offertes. Gaan ze niet niet akkoord, dan zijn nachtbussen nog een optie. Wanneer de nieuwe dienstregeling in december ingaat, rijden er tussen 2:00 en 4:00 uur geen late treinen meer in de richting van Eindhoven. Op vrijdag- en zaterdagnacht kunnen reizigers nog wel tot 2:00 uur richting het zuiden reizen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.