Advocaat NS-topman: Huges heeft ontslag nooit ingediend

Voormalig NS-topman Timo Huges heeft zijn ontslag helemaal niet aangeboden aan de Raad van Commissarissen (RvC) van NS. Op 5 juni meldde minister Dijsselbloem van Financiën, de enige aandeelhouder van NS, dat Huges zijn ontslag had ingediend vanwege betrokkenheid bij het aanbestedingsschandaal in Limburg. In een persbericht van NS stonden woorden van dezelfde strekking. Maar Huges is nooit formeel ontslagen. Dat meldt zijn advocaat.

Minister Dijsselbloem zou zich bij zijn mededeling over het ontslag van Huges onjuist hebben laten informeren door de RvC, meldt NRCQ. Op 18 juni werd duidelijk dat de gewezen topman zijn ontslag betwistte.

Ontslag

De minister wil Huges tijdens twee buitengewone aandeelhoudersvergaderingen op 9 en 14 juli toch nog formeel ontslaan. Ontslag op staande voet is niet meer mogelijk, waardoor de oud-directeur mogelijk recht houdt op een ontslagvergoeding en bonus. Carel van den Driest, voorzitter van de RvC van NS, legde vorige week zijn functie neer. Dat gebeurde een dag nadat hij uitleg had gegeven aan Dijsselbloem.

Er zou geen druk zijn uitgeoefend op de voorzitter om te vertrekken. Van den Driest kon zich niet vinden in de ‘rommelige wijze’ waarop NS-directeur Timo Huges het veld moest ruimen. Hij concludeerde dat dit tot een ‘gecompliceerde juridische situatie heeft geleid’ waarvoor de voorzitter zich persoonlijk verantwoordelijk voelde.

Documenten vernietigen

In april kwam bedrijfsspionage bij NS-dochter Abellio aan het licht in de Limburgse aanbestedingsprocedure. De provincie trok de inmiddels aan Abellio verleende concessie weer in en gunde deze aan concurrent Arriva. Veolia deed aangifte tegen hun voormalige bestuurder die de geheimen lekte.

Het bedrijf wil de schade die het leed vanwege de verloren concessie op hem verhalen. NS is van plan alle vertrouwelijke Veolia-documenten te vernietigen die het via de bedrijfsspionage heeft verkregen. Dat schrijft de vervoerder in een brief aan Veolia.

Lees ook:

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.