Voorzitter RvC NS legt functie neer in nasleep Limburgs OV-schandaal

NS, trein

De voorzitter van de raad van commissarissen van NS Carel van den Driest legt zijn functie neer. Dat maakte hij woensdag bekend. Hij laakt in een brief aan verantwoordelijk minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ‘de rommelige wijze’ waarop NS-directeur Timo Huges eerder het veld moest ruimen en concludeert dat dit tot een ‘gecompliceerde juridische situatie heeft geleid’ waarvoor de voorzitter zich persoonlijk verantwoordelijk voelt.

Het vertrek van Van der Driest zou vrijwillig zijn. Vice-voorzitter van de raad Truze Lodder neemt voorlopig zijn taken over. Eerder deze maand moest directeur Timo Huges vertrekken vanwege betrokkenheid bij misstanden in de aanbesteding van het Limburgse OV. Zijn ontslag was door de RvC niet op schrift gesteld, waardoor hij mogelijk nog aanspraak kan maken op een ontslagvergoeding.

Justitie

Tevens wordt de aanbesteding in Limburg een zaak van justitie. De fiscale opsporingsdienst FIOD is een onderzoek gestart naar de misstanden. Onder de verdachten die al zijn verhoord bevindt zich Chrit Wolfhagen, mede-directeur van toezichthouder Trafficon dat de controle verzorgt van de regiotaxi in 22 Limburgse gemeenten.

Voormalig Veolia-directeur René de Beer ging via een schijnconstructie aan de slag voor een ander bedrijf van Wolfhagen en kon zo gevoelige informatie over Veolia doorspelen aan NS-dochter Abellio. Daarmee omzeilde hij het concurrentiebeding waaraan hij gebonden was.

Meerdere petten

Voorts meldde het Financieel Dagblad woensdag dat advocatenkantoor De Brauw Blackstone Westbroek meerdere petten draagt bij het vertegenwoordigen van hun cliënt NS. Het kantoor liet advocaat Jaap de Keijzer intern onderzoek doen naar de bedrijfsspionage van NS in de Limburgse spoorconcessie, maar die vecht namens de vervoerder ook een oordeel aan van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De ACM concludeerde dat NS zich in dezelfde zaak aan vals spel had schuldig gemaakt door concurrenten te benadelen die van NS afhankelijk waren van informatie. Het kantoor staat NS tevens bij in het conflict met Huges over zijn ontslag. Dit alles zou niet verboden zijn, omdat het telkens om één en dezelfde cliënt gaat.

Lees ook:

Auteur: admin

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.