Beslissing aanbesteding Overijssel uitgesteld

Station Zwolle

De aanbesteding voor de treinverbindingen tussen Zwolle en Kampen en Zwolle en Enschede is uitgesteld. Onder de drie inschrijvers bevindt zich NS, dat momenteel onder vuur ligt vanwege gesjoemel rond de OV-concessie in Limburg. De statenfracties VVD en PvdA in de provincie Overijssel hebben aanvullende vragen en willen zeker weten dat er geen regels zijn overtreden.

In het NOS Radio 1 journaal noemde VVD-fractieleider John Joosten integriteit net zo’n belangrijke factor als de prijs en de kwaliteit die de nieuwe vervoerder kan leveren. Overigens waarschuwde hij er ook voor om de NS niet bij voorbaat af te schrijven. “De NS is een heel groot bedrijf. De top is hard aangepakt, maar we hoeven daarmee niet het hele bedrijf weg te gooien.” De PvdA zou het liefst de hele aanbestedingsprocedure nader bekijken. Het CDA in Overijssel wil de procedure juist niet uitstellen, omdat er geen directe aanwijzingen zijn voor misstanden.

Arriva, NS en Syntus hadden zich ingeschreven op de aanbesteding van de treindiensten Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede van de provincie Overijssel. De NS verzorgt op dit moment het vervoer op beide trajecten. Gedeputeerde staten van de provincie Overijssel zou dinsdag tot een besluit komen. Het gaat om een gunning voor het treinvervoer voor de komende vijftien jaar. De nieuwe vervoerder moet in december 2017 beginnen met de exploitatie van de treindiensten op beide trajecten.

Ombouwen

Het traject Zwolle-Enschede werd voor het eerst openbaar aanbesteed. De treindienst Zwolle-Kampen was al in 2005 gedecentraliseerd. De provincie Overijssel heeft de aanbesteding voor Zwolle-Kampen en Zwolle-Enschede in oktober 2014 in de markt gezet. De huidige concessies van NS op deze trajecten zijn verlengd tot aan de nieuwe concessieperiode eind 2017.

De aankoop, bouw en het testen van treinen nemen ongeveer 2,5 jaar in beslag. Daarnaast start in 2016 het ombouwen van beide spoortrajecten naar een geëlektrificeerd netwerk en de aanleg van station Stadshagen in het traject Zwolle-Kampen.

Lees ook:

Auteur: admin

1 reactie op “Beslissing aanbesteding Overijssel uitgesteld”

Hildebrand Van Kuyeren|10.06.15|00:54

Ik had juist van de provincie Overijssel begrepen dat er geen sprake is van uitstel. Komt de beslissing niet meer in juni?