Arriva test reis- en betaalsysteem via de mobiel

Arriva, Spurt, trein

Vervoerder Arriva is donderdag een proef gestart waarbij er met een smartphone wordt ingecheckt voor een reis.  Directeur Anne Hettinga van Arriva en gedeputeerde Johannes Kramer van de provincie Friesland deden de aftrap door als eersten het mobiele reis- en betaalsysteem Touch and Travel uit te testen. Het innovatieve systeem wordt getest op de noordelijke treinlijnen in de provincies Friesland en Groningen en enkele buslijnen van Arriva in de provincie Friesland. Daarvoor zijn een aantal testpersonen vooraf geselecteerd.

Arriva wil de bevindingen met geïnteresseerde partijen delen en bespreken met het doel om vervolgens innovatieve stappen met dit systeem te kunnen maken in het openbaar vervoer.

Facturering achteraf

Touch and Travel maakt naadloos en flexibel reizen mogelijk, onafhankelijk van de vervoerder waarmee gereisd wordt en of de reis met een bus, tram, trein of metro wordt gemaakt. Een simpele applicatie op de smartphone is alles wat de reiziger ziet. Inchecken gebeurt met de applicatie op de smartphone en uitchecken pas weer op het eindstation, zonder dat enige tussentijdse handelingen nodig zijn.

Een intelligent backend systeem verzorgt de complexe route- en tariefbepaling. Facturering vindt achteraf plaats door middel van automatische incasso. Gemaakte reizen en facturen kunnen worden ingezien via een internetportaal. Moederorganisatie Deutsche Bahn introduceerde het reis- en betaalsysteem Touch and Travel. Het systeem wordt al sinds 2010 met succes gebruikt in Duitsland.

OV-chipkaart

Volgens Arriva leiden nieuwe, draadloze technologieën en het stijgende gebruik van smartphones ertoe dat er ‘nog meer naar betere innovatieve oplossingen voor het reis- en betaalgemak in het openbaar vervoer gekeken moet worden’.

Volgens de vervoerder zijn er nieuwe betaalmethodes nodig om in te spelen op de voortdurend veranderende wensen van reizigers. “Waar openbaar vervoer tot dusver een overwegend pre-paid karakter had, worden post-paid oplossingen vaker vereist”, aldus Arriva.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marieke van Gompel

1 reactie op “Arriva test reis- en betaalsysteem via de mobiel”

Heimen Stoffels|08.11.13|16:44

En in Nassau County bij New York is dit systeem nu ook in de proefperiode. Maarja, de media geven alleen om Duitsland kennelijk…