NMBS-topman Descheemaecker naar luchthaven Zaventem

Marc Descheemaecker, topman, NMBS

Topman Marc Descheemaecker vertrekt bij de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS. Hij wordt zo goed als zeker de nieuwe directeur van luchthaven Zaventem. Descheemaecker wordt opgevolgd door topambtenaar Frank van Massenhove.

Descheemaecker was de afgelopen jaren met name in het nieuws vanwege zijn kritiek op de Fyra-treinen van AnsaldoBreda. In mei van dit jaar verbrak hij al het contract met de Italiaanse treinfabrikant. Tijdens een persconferentie sprak over ‘belangrijke en onaanvaardbare veiligheidsrisico’s’. De NS zegde het contract met de Italianen vorige week pas formeel op.

Spoorbeleid

Ook Descheemaecker kreeg net als zijn Nederlandse tegenhanger Meerstadt de nodige kritiek op zijn spoorbeleid. Zo zou de Belgische minister van Economie Vande Lanotte vinden dat hij zich te veel op het internationale spoorvervoer richtte en te weinig deed voor het binnenlandse spoorvervoer.

De topman wordt opgevolgd door Frank van Massenhove die tot nu toe het hoofd was van de Federale Overheidsdienst Sociale Zekerheid. Van Massenhove houdt zich aan het loonplafond van 290.000 euro per jaar. Jannie Haak, nu topman van de NMBS Holding, wordt de nieuwe baas van de Nationale Loterij, zo meldt tv-zender VTM.

Auteur: Marieke van Gompel

Reageren op dit artikel is niet mogelijk.